Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ RENDANG (RENDANG DAGING)













Όπως λέμε στην περιγραφή του blog, οι συνταγές που συμπεριλαμβάνουμε στο υλικό μας είναι κατά κανόνα ελληνικές και απλές ώστε να μπορεί ο καθένας να τις φτιάξει. Σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση ύστερα από την επιμονή μιας φίλης να συμπεριλάβουμε μια περίπλοκη ινδονησιακή συνταγή, διάσημη και στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη. "Μοσχάρι rendang" το οποίο θα συνοδεύσουμε με ρύζι καρύδας (nasi lemak). Καθώς αυτή η κουζίνα μας είναι τελείως άγνωστη αναζητήσαμε αυθεντικές συνταγές από εκεί, γιατί είμαστε και φιλοπερίεργοι... και απλά ενθουσιαστήκαμε! Πρόκειται για πιάτο συγκλονιστικά νόστιμο, μόνο που θέλει όρεξη και χρόνο για να φτιαχτεί και ίσως αρκετό κόπο να βρεθούν τα υλικά, τα οποία δυστυχώς δε γίνεται να υποκατασταθούν! Αναζητήστε τα σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα, εκεί όπου τα βρήκαμε και εμείς. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για εορταστικό φαγητό που ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας το φτιάχνουν σε ειδικές περιστάσεις!

Υλικά:
  • 750 gr. μοσχάρι κιλότο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα
  • 4 σπόροι καρδάμωμο
  • 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 lemongrass κομμένο σε 2-3 κομμάτια και κοπανισμένο
  • 1 φλ. γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. πάστα tamarind
  • 6 φύλλα kaffir lime ψιλοκομμένα
  • 6 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα
  • Αλάτι
  • Σησαμέλαιο
Για την αρωματική πάστα:
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κομμάτι γκαλάνγκαλ 2-3 εκ.
  • 3 lemongrass
  • 5 σκ. σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ 2-3 εκ.
  • 3-4 κόκκινες πιπεριες τσίλι

Εκτέλεση:
  1. Καβουρδίζω την καρύδα σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει χρυσοκαφέ και τη βάζω στην άκρη. Προσοχή μην παραψηθεί!
  2. Πολτοποιώ όλα τα υλικά της αρωματικής πάστας.
  3. Σωτάρω σε κατσαρόλα την αρωματική πάστα με την κανέλα, το γαρίφαλο, το καρδάμωμο και το γλυκάνισο.
  4. Προσθέτω το κρέας και το lemongrass και συνεχίζω το σωτάρισμα.
  5. Προσθέτω το γάλα καρύδας, 1 φλ. νερό και το tamarind και βράζω σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου.
  6. Προσθέτω τα φύλλα kaffir lime, την καβουρδισμένη καρύδα, τη ζάχαρη και το αλάτι και μεταφέρω σε προθερμασμένη γάστρα. Ψήνω στους 180°C για 2 ώρες. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν στεγνή και το κρέας τρυφερό.
  • Για την αρωματική πάστα η αυθεντική συνταγή ζητάει 10 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι μουλιασμένες στο νερό και πολτοποιημένες (χωρίς τα σπόρια). Θεωρούμε εντελώς αδύνατο να καταναλώσει ένας Έλληνας φαγητό με τόσο μεγάλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς. Εσείς βάλτε όσο αντέχετε! Επίσης εμείς αντικαταστήσαμε τις πιπεριές με 1,5 κ.γ. από μία πάστα κόκκινων τσίλι κορεάτικης προέλευσης (gochujang) που εντοπίσαμε στο ασιατικό supermarket. Ό,τι σας βολεύει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου