Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΙΑΧΝΙ













Κάθε καλοκαίρι, περιμένουμε πώς και πώς να βγουν οι κολοκυθοκορφάδες για να μαγειρέψουμε ένα από τα νοστιμότερα χορτοφαγικά πιάτα που φτιάχνουμε στο σπίτι μας. Το κακό είναι πως στην Αθήνα, στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας (αν και είναι τεράστια) δεν τους βρίσκουμε εύκολα! Έτσι, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Καλαμάτα τους δίνουμε και καταλαβαίνουν. Η παρανόηση που κάνουν πολλοί είναι να μπερδεύουν τις κολοκυθοκορφάδες με τους ανθούς κολοκυθιού. Δεν είναι το ίδιο πράγμα! Οι κολοκυθοκορφάδες είναι τα τρυφερά βλαστάρια της κολοκυθιάς που τα μαγειρεύουμε όπως όλα τα χόρτα, προσθέτοντας και γλυκά κολοκύθια και ίσως λίγες πατάτες. Η συνταγή μας μαγειρεύεται πολύ στη Μεσσηνία και αποτελεί μία κλασική παραδοσιακή συνταγή που σερβίρεται σχεδόν σε κάθε ταβερνα τις περιοχής! Αν βρείτε κολοκυθοκορφάδες δοκιμάστε τις ανεπιφύλακτα!

Υλικά:
  • 1 kg. κολοκυθοκορφάδες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 γλυκό κολοκύθι σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πατάτες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ζεματάω τις κολοκυθοκορφάδες για 3' και στραγγίζω. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν προσθέτω τις πατάτες και το κολοκύθι. Ανακατεύω καλά και σοτάρω για 1' ακόμα και προσθέτω τις κολοκυθοκορφάδες. Ανακατεύω και προσθέτω τη ντομάτα και το δυόσμο. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45'. Στο τέλος πρέπει το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί δυναμώνω τη φωτιά και βράζω μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βλίτα ανάμικτα με τις κολοκυθοκορφάδες. Συνδυάζονται πάρα πολύ καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου