Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΓΙΑΧΝΙ















Κάθε καλοκαίρι, περιμένω πώς και πώς να βγουν οι κολοκυθοκορφάδες για να μαγειρέψω ένα από τα νοστιμότερα χορτοφαγικά πιάτα που φτιάχνω. Το κακό είναι πως στην Αθήνα, στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου (αν και είναι τεράστια) δεν τους βρίσκω εύκολα! Έτσι, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καλαμάτα, τους δίνω και καταλαβαίνουν! Η παρανόηση που κάνουν πολλοί είναι να μπερδεύουν τις κολοκυθοκορφάδες με τους ανθούς κολοκυθιού. Δεν είναι το ίδιο πράγμα! Οι κολοκυθοκορφάδες είναι τα τρυφερά βλαστάρια της κολοκυθιάς που τα μαγειρεύουμε όπως όλα τα χόρτα, προσθέτοντας και γλυκά κολοκύθια και ίσως λίγες πατάτες. Η συνταγή μου μαγειρεύεται πολύ στη Μεσσηνία και αποτελεί μία κλασική παραδοσιακή συνταγή που σερβίρεται σχεδόν σε κάθε ταβέρνα τις περιοχής! Αν βρείτε κολοκυθοκορφάδες δοκιμάστε τις ανεπιφύλακτα! Ο μόνος κόπος είναι ότι πρέπει να πετάξετε τα χοντρά σκληρά κοτσάνια και τα υπόλοιπα να τα καθαρίσετε από τις εξωτερικές ίνες τους, όπως θα κάνατε με τα κλωνάρια από το σέλερι. Πάντως ο κόπος θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Υλικά:
  • 1 kg. κολοκυθοκορφάδες καθαρισμένοι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 γλυκό κολοκύθι σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πατάτες σε μέτρια κομμάτια (προαιρετικά)
  • 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ζεματάω τις κολοκυθοκορφάδες σε βραστό νερό για 5' και στραγγίζω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν προσθέτω τις πατάτες και το κολοκύθι. Ανακατεύω καλά και σοτάρω για 1' ακόμα και προσθέτω τις κολοκυθοκορφάδες. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' έως 1 ώρα. 5' πριν κλείσω τη φωτιά προσθέτω το δυόσμο και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Αν χρειαστεί δυναμώνω τη φωτιά και βράζω μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. (Στο φαγητό αυτό δε θέλουμε να «κρατάνε» τα χόρτα. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να έχουν μαλακώσει καλά!) Σερβίρω χλιαρό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βλίτα ανάμεικτα με τις κολοκυθοκορφάδες. Συνδυάζονται πάρα πολύ καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου