Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΧΡΥΣΑ ΑΒΓΑ CURRY












Έχω πολλές μέρες να ανεβάσω κάποια καινούρια συνταγή. Βλέπετε, έχω αφιερώσει το χρόνο μου στην παραλία για όσο μπορώ πριν τις υποχρεώσεις του χειμώνα (που ομολογουμένως αργεί ακόμα). Αυτό δε σημαίνει όμως πως αμελώ τις μαγειρικές μου «ανάγκες». Απόδειξη πως μες στο κατακαλόκαιρο αναζήτησα μια έθνικ συνταγή έξω απ' τα συνηθισμένα κινέζικα, ινδικά ή και ταϊλανδέζικα που φτιάχνω συνήθως, καταλήγοντας έτσι στη Μιανμάρ! Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε αυτή τη χώρα ως Βιρμανία, αλλά η στρατιωτική δικτατορία που την κυβερνά εδώ και περίπου 50 χρόνια της έχει αλλάξει το όνομα σε Μιανμάρ. Εν πάσει περιπτώσει, η συνταγή που εντόπισα είναι αρκετά πρωτότυπη! Curry με χρυσά αβγά! Με άλλα λόγια, αβγά βρασμένα και έπειτα τηγανισμένα σε σησαμέλαιο όπου έχω προσθέσει λίγο κουρκουμά, για να κάνουν μια χρυσή κρούστα (εξ ου και το όνομα) και περασμένα από μια ελαφρά πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα συνοδευμένο με ρύζι ή ψωμί ή πίτες, αλλά γιατί να μην το σερβίρετε ως μεζέ για ούζο ή τσίπουρο; Από γεύση... το κάτι άλλο! Φροντίστε μόνο να προμηθευτείτε οπωσδήποτε fish sauce και σησαμέλαιο! Λεπτομέρειες παρακάτω!

Υλικά:
Για τα αβγά:
  • 4 αβγά βρασμένα σφιχτά
  • 1/4 κ.γ. κουρκουμά
  • Σησαμέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. fish sauce
  • 2-3 πράσινες πιπεριές τσίλι σε λεπτά μπαστουνάκια
  • Σησαμέλαιο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Ξεφλουδίζω τα αβγά. Ζεσταίνω σησαμέλαιο σε ένα τηγάνι αρκετό ώστε τα αβγά να τηγανιστούν και όχι απλά να σοταριστούν. Προσθέτω και τον κουρκουμά. Μόλις κάψει το λάδι προσθέτω τα αβγά όπως είναι ολόκληρα και τηγανίζω πολύ γρήγορα για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να κάνουν μια χρυσή κρούστα γύρω γύρω. Τα αποσύρω και τα κόβω στη μέση.
  2. Αδειάζω το περιττό λάδι (που μπορώ να το ξαναχρησιμοποιήσω) και κρατάω λίγο για να φτιάξω τη σάλτσα. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω τη ντομάτα και το πιπέρι καγιέν και βράζω για 10' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν στο μεταξύ σωθούν τα υγρά της, προσθέτω λίγο νερό). Έπειτα προσθέτω τη fish sauce και τις πιπεριές τσίλι, αλατίζω με προσοχή (γιατί η fish sauce είναι αλμυρή), ανακατεύω καλά και προσθέτω τα τηγανισμένα αβγά με τον κρόκο προς τα κάτω. Βράζω για ακόμα 3'. Σερβίρω αν θέλω με ρύζι ως κύριο γεύμα ή σκέτο ως μεζεδάκι!

2 σχόλια:

  1. Γεια σας! Πραγματικα ενθουσιαστηκα ανακαλυπτοντας την κουζινα σας.
    Κι αυτο το πιατο τοσο πρωτοτυπο. Χιλια ευγε! Καλες δημιουργιες παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή