Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΖ ΣΑΛΤΣΑ














Το αποψινό πιάτο είναι μία δική μου πρωτότυπη δημιουργία για την οποία δηλώνω πραγματικά υπερήφανος! Συνδυάζοντας τη φαντασία μου με διάφορα στοιχεία που «έκλεψα» από τις κουζίνες της Ασίας, έφτιαξα μία απολαυστική μακαρονάδα που προσφέρεται για ένα ελαφρύ και φινετσάτο δείπνο! Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έμεινε πολύ λίγο για το δημιουργό! Όμως η μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάποιον που μαγειρεύει είναι να βλέπει το φαγητό του να εκτιμάται από τους συνδαιτυμόνες του, οπότε χαλάλι! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 250 gr. παπαρδέλες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μου)
  • 500 gr. γαρίδες
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 200 gr. μανιτάρια σε φέτες
  • 1/2 φλ. ούζο
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 1 κ.σ. πελτές αραιωμένος σε 1/2 φλ. νερό
  • 1 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι άσπρο
  • 1/2 κ.γ. κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τις παπαρδέλες 2' λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, τις ρίχνω λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν και τις βάζω στην άκρη. Φυλάω και 1 φλ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Καθαρίζω τις γαρίδες, αλλά δεν πετάω τα κεφάλια (τα οποία κρατάω χωριστά). Τις μαρινάρω με τα μπαχαρικά της μαρινάδας για 15'. Τις σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο το πολύ για 2' και σβήνω με το μισό ούζο. Τις φυλάω κι αυτές στην άκρη.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κεφάλια από τις γαρίδες και όλα τα λαχανικά μαζί εκτός από τα μανιτάρια και τον άνηθο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 7'-8'. Δυναμώνω τη φωτιά και προσθέτω τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν κι αυτά (μετά από 3'-4') σβήνω με το υπόλοιπο ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τον πελτέ και λίγο νερό, αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό να βράσει για 3'. Αφαιρώ με μια τσιμπίδα τα κεφάλια από τη σάλτσα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση προσθέτω τις γαρίδες. Αλατίζω, ανακατεύω καλά για 1' και προσθέτω τον άνηθο. Αμέσως ανακατεύω με τις παπαρδέλες, προσθέτω και το νερό του βρασμού, αφήνω να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Το κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών αποτελείται κυρίως από τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο μαζί με πιπέρι Σετσουάν, πάπρικα, μαραθόσπορο και λίγο γαρίφαλο. Θα το βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα με μπαχαρικά, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στις αναλογίες που προτιμάτε ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά τα μπαχαρικά. Αλλά το κυρίαρχο άρωμα οπωσδήποτε πρέπει να είναι αυτό του γλυκάνισου! Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μόνο αστεροειδή γλυκάνισο για τη συνταγή.

2 σχόλια:

  1. To kineziko meigma mpaxarikon yparxei etoimo??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε. Δε θα ήταν απίθανο όμως να υπάρχει σε κάποιο μεγάλο κατάστημα μπαχαρικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή