Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΥΝΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ (THIT BO LUC LAC)













Το thit bo luc lac είναι μία παραδοσιακή συνταγή από το Βιετνάμ, την οποία εντοπίσαμε στο Internet. Το όνομά της μεταφράζεται "κουνιστό μοσχάρι", λόγω του τρόπου με τον οποίο ψήνεται το κρέας στο wok, δηλαδή κουνώντας το για να ψηθεί από όλες τις πλευρές... Πράγματι, αρκετά κωμικό! Είναι όμως και πανεύκολο και απίθανα νόστιμο! Η μόνη παρέμβαση που κάναμε ήταν στην ποσότητα της ζάχαρης, που τη θεωρήσαμε κάπως υπερβολική για τα δικά μας γευστικά δεδομένα. Δοκιμάστε και διορθώστε!

Υλικά:
  • 600 gr. μοσχάρι φιλέτο σε μικρά λεπτά κομματάκια
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες σε ροδέλες
  • 2 μάτσα ρόκα χοντροκομμένη
  • Χυμός λάιμ
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο σησαμέλαιο
Για τη μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1,5 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα
  • 2 κ.σ. oyster sauce
  • 1 κ.σ. fish sauce
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
Για τη vinaigrette:
  • 1/2 φλ. ρυζόξιδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοκοφοίνικα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Μαρινάρω το κρέας για 2 ώρες. Μαρινάρω το κρεμμύδι με 3 κ.σ. από τη vinaigrette για 10'. Ψήνω το κρέας με λίγο σησαμέλαιο στο wok για 2'-3' από κάθε πλευρά (ανάλογα και με το πάχος των κομματιών). Τοποθετώ σε στρώσεις σε μια πιατέλα τη ρόκα, τη ντομάτα, το κρέας και το κρεμμύδι και περιχύνω με την υπόλοιπη vinaigrette. Ρίχνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο χυμό λάιμ.
  • Τα υλικά τα βρίσκετε όλα σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Αν δε βρείτε ζάχαρη κοκοφοίνικα, αντικαταστήστε τη με άλλη (κατά προτίμηση μαύρη).
  • Η αυθεντική συνταγή απαιτεί γλυκιά σάλτσα σόγιας αντί για κανονική στη μαρινάδα του κρέατος. Την έχουμε αντικαταστήσει με κανονική γιατί θεωρήσαμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στη συνταγή είναι αρκετή. Γι' αυτό το λόγο, αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε τελείως και το αλάτι από τη vinaigrette.
  • Η αυθεντική συνταγή επίσης απαιτεί κάρδαμο αντί για ρόκα. Το κάρδαμο όμως είναι κάπως δυσεύρετο, επομένως η ρόκα που έχει κι αυτή πιπεράτη γεύση κάνει μια χαρά τη δουλειά της! Επιδιώξτε όμως να βρείτε κάρδαμο!
  • Το φιλέτο μοσχαριού μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σκαλοπίνια από κιλότο ή άλλο κομμάτι κατάλληλο για τέτοιου είδους ψήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου