Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΦΑΒΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΑΝΘΑΡΕΛΛΕΣ
















Είναι κάποιες φορές που μας πιάνει μια δημιουργική τάση και αποφασίζουμε να φτιάξουμε κάτι ελαφρώς εξεζητημένο. Είχαμε κιμά και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ρολό, αλλά λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Έτσι αφού εντοπίσαμε μία ενδιαφέρουσα συνταγή από ένα περιοδικό, δημιουργήσαμε μια δική μας σάλτσα και αντί να το συνοδεύσουμε με πατάτες ή ρύζι, φτιάξαμε κοκκινιστή φάβα. Ο συνδυασμός αποδείχτηκε εξαιρετικός!

Υλικά:
Για τον κιμά:
  • 500 gr. κιμάς
  • 250 gr. μανιτάρια λευκά πολτοποιημένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρόμης περασμένης από το multi μέχρι να γίνει σκόνη
  • 100 gr. κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Εστραγκόν
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 25 gr. αποξηραμένες κανθαρέλλες
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Εστραγκόν
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη φάβα:
  • 250 gr. φάβα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή πατάτα
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • Κόλιαντρο
  • Κύμινο
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Κιμάς: Αναμιγνύω τα υλικά του κιμά και φτιάχνω ρολό τυλίγοντάς το γύρω από το τυρί. Το διπλώνω σε λαδόκολλα και ψήνω στους 180°C για 1 ώρα.
  2. Σάλτσα: Μουλιάζω τα μανιτάρια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και φυλάω το νερό τους αφού το σουρώσω. Σωτάρω αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια, σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα μυρωδικά, το νερό των μανιταριών και το ζουμί από το ρολό που περίσσεψε στο ταψί. Βράζω για 15'-20' μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Φάβα: Σωτάρω σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τον πελτέ και τα μπαχαρικά κι έπειτα τη φάβα και την πατάτα με νερό αρκετό να τη σκεπάσει. Βράζω τη φάβα περίπου 30' μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Έπειτα την πολτοποιώ. Αν είναι αραιή ξαναβράζω μέχρι να φτάσει σε κατάσταση πουρέ.
  4. Σερβίρω μία φέτα ρολό με λίγη φάβα και περιχύνω με τη σάλτσα.
  • Οι κανθαρέλλες είναι άγρια μανιτάρια του δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου