Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΛΕΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ














Η σημερινή συνταγή είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μιας συνταγής που ανακάλυψα σε ένα περιοδικό, της ανάγκης μου να χρησιμοποιήσω ορισμένα λαχανικά που περίσσεψαν στο ψυγείο και φυσικά της φαντασίας μου. Το πιάτο που προέκυψε ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά νόστιμο, με πολλά αρώματα, και ταυτόχρονα ελαφρύ και υγιεινό! Το υλικό που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη παρασκευή είναι το σαφράν, δηλαδή ο γνωστός κρόκος Κοζάνης! Η συνταγή μπορεί να μαγειρευτεί με οποιοδήποτε φιλέτο άσπρου ψαριού όπως πέρκα, γλώσσα, συναγρίδα, σφυρίδα κλπ. επομένως μπορείτε να επιλέξετε όποιο σας αρέσει καλύτερα! Εγώ πάντως θα το επαναλάβω σύντομα!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 800 gr. φιλέτα γαλέου σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 5-6 ίνες σαφράν
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω ελαφρά το ψάρι για 2'-3' από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος των κομματιών). Τα βάζω στην άκρη.
  2. Προσθέτω στην ίδια κατσαρόλα τα καρότα και σοτάρω για 2'. Προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ, ανακατεύω 1' να βγάλουν τα αρώματά τους και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτω τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φρέσκα κρεμμύδια, μαζί με κατάλληλο νερό (αν χρειάζεται) και βράζω για 10'. Έπειτα προσθέτω το ψάρι και βράζω για ακόμα 15' ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  3. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια, ανακατεύω καλά και σερβίρω με ένα σπυρωτό πιλάφι αρωματισμένο με ολόκληρα καρδάμωμα και σαφράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου