Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

FALAFEL (الفلافل)


Τα φαλάφελ είναι παραδοσιακοί αραβικοί ρεβυθοκεφτέδες, οι οποίοι τηγανίζονται αφού αλευρωθούν για περίπου 6'. Εμείς για λόγους υγιεινής προτιμάμε να τους ψήσουμε. Είναι εξίσου νόστιμοι. Οι Άραβες τα τρώνε μέσα σε αραβική πίτα με ντομάτα, μαρούλι και ταχίνι, με την ίδια λογική που τρώμε εμείς τα σουβλάκια.

Υλικά:
  • 250 gr. ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • Κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός
  • Πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα ρεβύθια για 12 ώρες. Δεν τα βράζω. Τα περνάω από το multi να τριφτούν καλά. Αναμιγνύω όλα τα υλικά και πλάθω κροκέτες σαν μικρά σουτζουκάκια. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C έως πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα.

6 σχόλια:

  1. Τα ψήνετε σε αέρα ή αντίσταση πάνω -κάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσοι περίπου ρεβυθοκεφτέδες θα φτιάξουμε με βάση τις παραπάνω αναλογίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείς να τα ψήσεις είτε σε αέρα είτε σε αντίσταση. Εμείς τα ψήνουμε σε αντίσταση πάνω-κάτω. Στον αέρα θα χρειαστεί να μειώσεις τη θερμοκρασία λίγο. Με τις αναλογίες αυτές φτιάχνεις περίπου 15 κεφτέδες μέτριου μεγέθους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήταν όμορφο να προτείνετε και μια σως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ταιριάζει πολύ με σως και ντιπ που περιέχουν ταχίνι, όπως το baba ghanoush (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/09/baba-ghanoush.html) ή το hummus (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/09/hummus.html) ή γιατί όχι και ένα ντιπ γιαουρτιού (http://shogunkitchen.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html). Επίσης μπορούν να φαγωθούν μέσα σε αραβική πίτα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι και κρεμμύδι και μία πό τις σως (όπως το συνηθίζουν στις αραβικές χώρες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή