Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

YAKITORI (焼き鳥)














Η γιαπωνέζικη κουζίνα συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου, αλλά όπως έχω ξαναπεί και παλαιότερα, είναι σχετικά δύσκολο να αναπαράγω τις συνταγές της στο σπίτι, γιατί εκτός από ιδιαίτερες τεχνικές, απαιτούν και υλικά τα οποία δεν είναι εύκολο να τα βρούμε στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, ορισμένες συνταγές είναι εκτελέσιμες και μία από αυτές είναι και η σημερινή! Το yakitori, που κατά λέξη μεταφρασμένο σημαίνει «ψητό κοτόπουλο» είναι ένας πεντανόστιμος μεζές που σερβίρεται ακόμα και σε κινέζικα εστιατόρια. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου περασμένο σε σουβλάκια και ψημένο στη σχάρα, αφού πρώτα μαριναριστεί σε ένα μείγμα από σάλτσα σόγιας, mirin (παρασκεύασμα από ρύζι και ζάχαρη - θα το βρείτε σε ασιατικά καταστήματα ή σε κάποια μεγάλα supermarket στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα) και ζάχαρη. Εφόσον έχετε αυτά τα υλικά μπορείτε να περάσετε κατευθείαν στο ψητό (κυριολεκτικά και μεταφορικά)! Μείνετε συντονισμένοι, γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερη γιαπωνέζικη συνταγή εντός της εβδομάδας!

Υλικά:
  • 1 kg. κοτόπουλο ψαχνό (στήθος ή μπούτι) σε μεγάλους κύβους περασμένο σε σουβλάκια
  • 120 ml. σάλτσα σόγιας
  • 120 ml. mirin
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • Σησαμέλαιο
  • Σουσάμι και μαυροκούκι (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:
Αναμιγνύω τη σάλτσα σόγιας, το mirin και τη ζάχαρη και τα βάζω να βράσουν σε ένα τηγάνι μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 της αρχικής ποσότητας και να γίνει η σάλτσα σαν αραιό σιρόπι. Μαρινάρω τα σουβλάκια μέσα στη μισή σάλτσα προσθέτοντας και λίγο σησαμέλαιο, για 30' περίπου. Έπειτα ψήνω στη σχάρα τα σουβλάκια, αλείφοντάς τα πότε πότε με τη σάλτσα του μαριναρίσματος. Σερβίρω περιχύνοντας με τη σάλτσα που είχα φυλάξει αρχικά και πασπαλίζοντας με το φρέσκο κρεμμύδι και το σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου