Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

ΑΡΝΙ ROGAN JOSH (मटन रोगन जोश)













Η σημερινή μας ανάρτηση (4ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος που κάναμε στην ινδική κουζίνα αυτή τη βδομάδα) είναι ένα αγαπημένο πιάτο το οποίο έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές σε ινδικά εστιατόρια. Και όχι τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα πεντανόστιμο φαγητό που είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο! Η προέλευσή του είναι το Κασμίρ στο βορειότερο άκρο της Ινδίας, αλλά η δική μας παρασκευή είναι μία ελαφρώς διαφορετική που φτιάχνουν στο Χαϊντεραμπάντ. Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε! Τα υλικά είναι όλα εύκολα διαθέσιμα και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγο γκαράμ μασάλα από ένα μπαχαράδικο. Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 650 gr. αρνί ξεκοκαλισμένο σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1/2 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 σπόρος μαύρο καρδάμωμο
  • 2 σπόροι πράσινο καρδάμωμο
  • 2 γαρίφαλα
  • 2/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 2/3 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο
  • 2/3 κ.γ. μαραθόσπορο τριμμένο
  • 2/3 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • 2 κ.σ. κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2/3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Βούτυρο (ή εναλλακτικά ελαιόλαδο)
Για τη μαρινάδα:
  • 2/3 φλ. γιαούρτι
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω αποβραδίς το αρνί με τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σοτάρω την κανέλα, τα γαρίφαλα και το καρδάμωμο για 1'-2'.
  3. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να αποκτήσει χρυσοκαφετί χρώμα.
  4. Προσθέτω το κύμινο, τον κόλιαντρο, το μαραθόσπορο και το πιπέρι καγιέν και σοτάρω για 3'-4' ακόμα (προσθέτω και λίγες κ.σ. νερό στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν).
  5. Προσθέτω το αρνί μαζί με τη μαρινάδα του και συνεχίζω το σοτάρισμα για ακόμα 8' ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  6. Προσθέτω νερό ώστε να καλύπτεται το κρέας κατά τα 2/3 και βράζω σε σιγανή φωτιά για 45' - 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κρέατος και το τμήμα του ζώου απ' όπου προέρχεται.
  7. Προσθέτω το γκαράμ μασάλα, δυναμώνω τη φωτιά και βράζω ακόμα λίγα λεπτά μέχρι να "στεγνώσει" η σάλτσα. Προσθέτω το φρέσκο κόλιαντρο και το δυόσμο, ανακατεύω καλά και σερβίρω. Συνοδεύω με ρύζι ή πίτες για σουβλάκι (ή ινδικό ψωμί naan αν βρω σε κάποιο μεγάλο supermarket).

1 σχόλιο:

  1. πολύ νοστιμη συνταγή! ολα τα είχα πλην μαραθόσπορου! με προσθήκη καυτερης πιπεριας λόγω "spice addiction" ήταν το χιτ του σαββατόβραδου! εγώ και το πειραματόζωο μου (σύζυγος..) ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή