Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

Τι καλύτερο για ένα Κυριακάτικο γεύμα από ένα εμβληματικό ελληνικό comfort food όπως το στιφάδο! Οι περισσότεροι το μαγειρεύουν φυσικά με μοσχάρι, αλλά στο δικό μας σπιτικό προτιμάμε το κουνέλι! Ακόμα καλύτερα θα ήταν ένας λαγός, αλλά πού τέτοια τύχη! Θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες συνταγές που θα συμπεριελάμβανα στο blog μου, αλλά είχα προτιμήσει να φτιάξω χταπόδι, σε μία εξίσου υπέροχη συνταγή! Η δική μου εκδοχή, λοιπόν, για το στιφάδο, γίνεται σε γάστρα (με κλειστό καπάκι), όπου το κρέας σιγομαγειρεύεται για 2,5 ώρες μέχρι να πέφτει κυριολεκτικά απ' το κόκαλο! Ταυτόχρονα με απαλλάσσει από τη φασαρία κάθε τόσο να ελέγχω το τσουκάλι να δω αν έγινε... Δε χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω, παρά "Καλή όρεξη!"

Υλικά:
  • 1 κουνέλι σε μερίδες (~1,5 kg.)
  • 1,5 kg. κρεμμύδια στιφάδου ολόκληρα
  • 1 κεφάλι σκόρδο σε ολόκληρες σκελίδες
  • 750 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1/2 φλ. μηλόξιδο και ξίδι από κρασί ανάμικτα
  • 1/2 φλ. κόκκινο ημίγλυκο (ή και γλυκό) κρασί
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 2 μικρά ξύλα κανέλας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζω αποβραδίς τα κρεμμύδια, τους κάνω μια μικρή χαρακιά και τα βάζω σε χλιαρό νερό. (*)
  2. Μαρινάρω αποβραδίς και το κουνέλι με τα υλικά της μαρινάδας.
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170C. Βγάζω το κουνέλι από τη μαρινάδα (την οποία φυλάω) και το σκουπίζω. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κουνέλι. Προσθέτω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρωματίσει και να σκουρύνει ελαφρώς. Σβήνω με τη μαρινάδα. Μόλις ο όγκος της μειωθεί στο 1/3 περίπου (μετά από 2'-3') προσθέτω τη ντομάτα και νερό μέχρι να καλύπτεται το κρέας στα 2/3 του. Αλατοπιπερώνω και το αφήνω να πάρει μια βράση. Το μεταφέρω σε γάστρα και ψήνω για 1 ώρα.
  4. Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να γυαλίσουν. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη, ανακατεύω καλά και τα βάζω στην άκρη. Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος του κουνελιού, τα προσθέτω και αυτά στη γάστρα. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα περίπου. Σερβίρω με ζεστό ψωμί. 
  • (*) Ο λόγος που καθαρίζω τα κρεμμύδια από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζω σε νερό είναι για να απαλλαγούν από ένα μέρος των υγρών τους, τα οποία προκαλούν πολλές φορές κοιλιακές ενοχλήσεις σε κάποιους. Έτσι γίνεται το φαγητό πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε εντελώς αυτή τη διαδικασία.
  • Τα κεδροκούκουτσα τα βρίσκετε σε μεγάλα supermarket και καταστήματα μπαχαρικών. Πάντα τα κοπανάτε να σπάσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί μόνο έτσι απελευθερώνεται το άρωμά τους. Αλλιώς θα τα σπαταλήσετε τσάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου