Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

ΣΕΣΚΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ













Το Πάσχα απέχει πλέον μόνο 10 μέρες περίπου και είναι φυσικό οι περισσότεροι να το ρίξουν στο αρνάκι, όπως άλλωστε απαιτεί και η παράδοση. Εμείς φροντίζουμε από πριν να προπονηθούμε, ώστε να ξέρουμε τι θα μαγειρέψουμε με το αρνί όταν έρθει η ώρα! Η σημερινή μας συνταγή είναι ντολμάδες από σέσκουλα με γέμιση από αρνίσιο κιμά, ρύζι και μπόλικα αρωματικά, καθώς και καβουρδισμένο κουκουνάρι που δίνει έναν ξεχωριστό τόνο στη γεύση! Μη σταματήσετε μόνο στον οβελία! Δοκιμάστε και τους σεσκουλοντολμάδες μας και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά (για περίπου 25 τεμάχια):
  • 1 kg. σέσκουλα
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Χυμός 1 λάιμ
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
Για τον κιμά:
  • 500 gr. αρνίσιος κιμάς
  • 120 gr. ρύζι καρολίνα
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη χούφτα κόλιαντρος, μάραθος και δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. σουμάκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνω τα κουκουνάρια, μέχρι να ροδίσουν και να αρωματίσουν.
  2. Ζεματάω τα σέσκουλα σε βραστό νερό για 30'', ώστε να μαλακώσουν και να μπορώ να τα τυλίξω.
  3. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά του κιμά, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  4. Αφαιρώ τα χοντρά κοτσάνια από τα σέσκουλα. Τα κόβω (αν είναι μεγάλα) σε μικρότερες λωρίδες (κάθετα στις ίνες τους, κατά προτίμηση) και τυλίγω από 1-2 κ.σ. κιμά με κάθε κομμάτι, φτιάχνοντας ντολμαδάκια. Σε πλατιά κατσαρόλα, τοποθετώ στον πάτο της τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τυχόν σκισμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα φύλλα. Τοποθετώ επάνω τα ντολμαδάκια κολλητά μεταξύ τους, έτσι ώστε ιδανικά να χωράνε ακριβώς. Αν όχι τοποθετώ και δεύτερη στρώση στο κέντρο της προηγούμενης, με τον ίδιο τρόπο. Βάζω ένα βαρύ πιάτο πάνω τους για να μην κουνιούνται κατά το μαγείρεμα και διαλυθούν, συμπληρώνω νερό μέχρι να τα σκεπάζει (~ 1 lt.), αλατοπιπερώνω, προσθέτω ελαιόλαδο και τα αφήνω να πάρουν βράση. Βράζω για 35'. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και λάιμ και βράζω ακόμα 5'.
  5. Αφαιρώ προσεκτικά τα ντολμαδάκια από την κατσαρόλα και προσθέτω στο ζουμί της κατσαρόλας το αλεύρι. Ανακατεύω με έναν αβγοδάρτη και βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό και δέσει. Σερβίρω τα ντολμαδάκια, περιχύνοντας με όση σάλτσα θέλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου