Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

VEGETARIAN PHAD THAI

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά street food της Ταϊλάνδης είναι φυσικά το Phad Thai. Ένα πιάτο που φτιάχνεται με noodles ρυζιού, διάφορα λαχανικά, γαρίδες, φιστίκια και χυμό λάιμ. Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές στα υλικά, μερικοί βάζουν και κοτόπουλο, ενώ άλλοι φτιάχνουν vegetarian εκδοχή. Αυτό κάνω κι εγώ σήμερα. Παραλείπω τις γαρίδες, βάζω στη θέση τους μανιτάρια και φτιάχνω ένα πανεύκολο και απίθανα νόστιμο φαγητό, το οποίο θα σας ενθουσιάσει! Μόνο που θα κάνετε έναν μικρό κόπο να πεταχτείτε σε ένα κατάστημα με ασιατικά προϊόντα και να αγοράσετε πάστα ταμάρινδου, καθώς είναι βασικό συστατικό της συνταγής! Προσθέτει μια ελαφρώς ξινή και στυφή ταυτόχρονα γεύση στο φαγητό που δύσκολα θα την πετύχετε με άλλο υποκατάσταστο. Ίσως αν βρείτε πετιμέζι ή μελάσα ροδιού, τα οποία όμως και αυτά θα τα βρείτε μόνο σε καταστήματα με αραβικά προϊόντα. Βέβαια, σε τελική ανάλυση, φτιάξτε το φαγητό και χωρίς αυτά τα περίεργα και απλώς προσθέστε λίγο επιπλέον λάιμ στο τέλος. Θα χάσετε ίσως λίγο σε αυθεντικότητα, αλλά η γεύση του θα εξακολουθήσει να είναι φανταστική. Μη μου πείτε τώρα ότι δε μπορείτε να βρείτε λάιμ! Ε, βάλτε λεμόνι! Τι να πω; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το φτιάξετε οπωσδήποτε! Θα με θυμηθείτε!

Υλικά:

  • 200 gr. φαρδιά noodles ρυζιού
  • 180 gr. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 230 gr. bok choy ψιλοκομμένο (είδος κινέζικου λάχανου - μπορείτε να βάλετε κανονικό λάχανο ή κινέζικο λάχανο που θα βρείτε στο supermarket)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε σκελίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • Λίγο σπορέλαιο για το τηγάνι (ή και ελαιόλαδο, γιατί όχι;)
  • 1 κ.γ. σκούρο σησαμέλαιο (και αυτό από κάποιο ασιατικό κατάστημα. Αν δεν έχετε μπορείτε να πάρετε σησαμέλαιο ελληνικής παραγωγής από το supermarket και να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτό στη συνταγή σας)
  • 35 gr. φιστίκια ανάλατα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αμύγδαλα αν θέλετε. Η αυθεντική συνταγή έχει φιστίκια πάντως)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε διαγώνιες ροδέλες
Για τη σάλτσα:

  • 40 gr. fish sauce (ή σάλτσα σόγιας που θα τη βρείτε εύκολα, και μάλιστα σε αρκετές παραλλαγές - εγώ βρήκα μία με ponzu!)
  • 90 gr. καστανή ζάχαρη
  • 40 gr. πάστα ταμάρινδου
  • 1-2 κ.σ. πάστα καυτερής πιπεριάς (θα τη βρείτε και αυτή σε ασιατικό κατάστημα. Είτε αραβική είτε κορεάτικη κάνει την ίδια δουλειά, αλλιώς προσθέστε ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι ή καυτερό μπούκοβο ή ακόμα και λάδι από τσίλι. Αν δε σας αρέσουν τα καυτερά, παραλείψτε τα)
  • 2-3 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα:

  • Φιστίκια χοντροσπασμένα
  • Χυμός λάιμ (όσο προτιμάτε)

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζω τη σάλτσα βράζοντας μαζί όλα τα υλικά για 2'-3', μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί. Τη φυλάω για αργότερα.
  2. Βράζω τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζω και φυλάω λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  3. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ή, ακόμα καλύτερα, γουόκ, προσθέτω λάδι και τηγανίζω τα αβγά φτιάχνοντας μία ομελέτα. Την αποσύρω και την κόβω σε μικρότερα κομμάτια ακανόνιστα.
  4. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω τα μανιτάρια και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να χάσουν λίγη υγρασία. Δεν τα πολυκουνάω!Προσθέτω κατά σειρά το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα φιστίκια, ανακατεύω για ένα λεπτό και προσθέτω το bok choy (ή το λάχανο). Μόλις μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτω τα noodles και το αβγό. Προσθέτω και τη σάλτσα μαζί με λίγο από το νερό που έχω κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών και ανακατεύω, μέχρι να απορροφηθεί. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το σησαμέλαιο (αν βάλω) και το φρέσκο κρεμμύδι.
  5. Σερβίρω στο πιάτο με λάιμ κομμένα και φιστίκια και προαιρετικά επιπλέον μπούκοβο για όποιον θέλει. Στύβω όσο χυμό λάιμ θέλω και απολαμβάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου