Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ



















Ήρθε επιτέλους η στιγμή να φτιάξω κι εγώ ένα μυδοπίλαφο! Όχι ότι είναι φαγητό που δεν το έχω φτιάξει ξανά, αλλά σίγουρα δεν το φτιάχνω συχνά. Κι αυτό, επειδή θέλω να χρησιμοποιώ φρέσκα μύδια ολόκληρα (δηλαδή με το κέλυφος), καθώς τα κατεψυγμένα δεν έχουν την παραμικρή γεύση ή τέλος πάντων, δε συγκρίνονται με τα φρέσκα. Σήμερα, λοιπόν, σας έχω ένα υπέροχο πιλάφι με ντομάτα, το οποίο απαιτεί μεν αρκετό χρόνο για το μαγείρεμά του, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα αξίζει τον έξτρα κόπο και με το παραπάνω! Δοκιμάστε το όποτε βρείτε φρέσκα μύδια και θα με θυμηθείτε. (Παρόλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα σαν ύστατη λύση, αλλά να προτιμήσετε αυτά που τουλάχιστον πωλούνται με το μισό κέλυφος. Μη χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένα, δεν αξίζουν τον κόπο...)

Υλικά:
  • 500 gr. φρέσκα μύδια με το κέλυφος (καθαρισμένα)
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε μικρά καρέ
  • 2 πιπεριές κέρατα σε μικρά καρέ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.γ. εστραγκόν ξερό
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός
  • 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή 1 κ.σ. ξερός)
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα:
  • Ντοματίνια
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ρίγανη
  • Κρασί λευκό

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα ή wok, με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα φρέσκα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα και τις πιπεριές, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω το τζίντζερ, την πάπρικα, τον κουρκουμά και τον πελτέ. Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να βγάλει ο πελτές το άρωμά του. Προσθέτω τα μύδια, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2'-3' μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Έπειτα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα και προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, το εστραγκόν και λίγο νερό. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10'.
  2. Προσθέτω το ρύζι και λίγο ζεστό νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά προσθέτω λίγο ζεστό νερό σαν να έφτιαχνα ριζότο. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να γίνει το ρύζι και να χυλώσει στο βαθμό που προτιμώ. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνω πολύ προσεκτικά, γιατί το ζουμί από τα μύδια είναι πολύ αλμυρό. Ενδέχεται να μη χρειάζεται να προσθέσετε καθόλου αλάτι.
  3. Στο μεταξύ ξεψαχνίζω τα μύδια και κρατάω μερικά με το κέλυφός τους για διακόσμηση. Προσθέτω την ψίχα από τα μύδια στο πιλάφι μαζί με το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύω καλά. Κατεβάζω το φαγητό από τη φωτιά.
  4. Όσο βράζει το φαγητό, σε ένα τηγάνι ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω ντοματίνια ολόκληρα. Τα αλατίζω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρώμα απ' έξω. Τα σβήνω με λίγο λευκό κρασί, προσθέτω ρίγανη και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
  5. Σερβίρω το πιλάφι ζεστό, προσθέτοντας τα ολόκληρα μύδια και τα σοταρισμένα ντοματίνια από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου