Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ














Το κεφάλι από το αρνί είναι αλήθεια ένα αρκετά περίεργο υλικό για μαγείρεμα. Δεν το σερβίρουν στα εστιατόρια και ακόμα δεν έχω εντοπίσει ούτε κάποια ταβέρνα σε κάποιο χωριό που να το σερβίρει. Προφανώς το τρώει κανείς μόνο στο σπίτι του. Από την άλλη μεριά όμως είναι κατανοητό, γιατί δεν αρέσει σε όλους. Βασικά το πιο σωστό θα ήταν να πω ότι δεν αρέσει στους περισσότερους! Στη δική μου οικογένεια όμως πάντα τσακωνόμαστε για το ποιος θα φάει το μυαλό και τη γλώσσα! Τα μάτια όμως εγώ δεν τα αγγίζω. Έχω και ένα όριο! Τέλος πάντων, ο πιο εύκολος, αποδοτικός και κατά τη γνώμη μου νοστιμότερος τρόπος να φτιάξετε το κεφαλάκι είναι σούπα! Είτε με ρύζι αβγολέμονο είτε όπως τη φτιάχνω εγώ σήμερα, με τραχανά! Όπως θα δείτε, έχω χρησιμοποιήσει ένα κατεβατό υλικά, αλλά μη σας τρομάξει αυτό! Όσα δεν έχετε, απλώς παραλείψτε τα. Αρκεί να μην τα παραλείψετε όλα! Πάντως σας εγγυώμαι ότι αν το τρώτε το κεφαλάκι, αυτή τη σούπα θα τη λατρέψετε!

Υλικά:
  • 1 αρνίσιο κεφαλάκι
  • 150 gr. ξινός τραχανάς
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο σε σπόρους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ξερό lemongrass* (ή 1 φρέσκο lemongrass κοπανισμένο)
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο γκαλάνγκαλ*
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 5 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. καρδάμωμο σε σπόρους
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή όσο προτιμώ) 
  • 2 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό τοποθετώ το κεφαλάκι. Ανάβω το μάτι και το αφήνω να πάρει βράση χωρίς να κοχλάξει πολύ. Το ξαφρίζω προσεκτικά. Όταν πλέον δε βγάζει άλλο αφρό, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον τραχανά, το λεμόνι και το γιαούρτι και βράζω σε σιγανή προς μέτρια φωτιά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για 1 ώρα και 15'. Έπειτα αφαιρώ το κεφαλάκι και σουρώνω το ζουμί που έχει απομείνει πιέζοντας όλα τα υλικά στο σουρωτήρι με μια κουτάλα, ώστε να βγάλουν όλη τους τη νοστιμιά. Έπειτα επαναφέρω το ζωμό στην κατσαρόλα, τον αφήνω να πάρει βράση (προσθέτοντας ή όχι επιπλέον νερό, ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλω το τελικό αποτέλεσμα) και προσθέτω τον τραχανά. Σε αυτό τη σημείο αλατίζω. Βράζω όσο χρειάζεται για να γίνει ο τραχανάς και προσθέτω το λεμόνι. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω λίγα λεπτά να κρυώσει λίγο η σούπα. Χτυπάω σε ένα μπολ το γιαούρτι με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας να διαλυθεί καλά και το προσθέτω στη σούπα. Ανακατεύω να ομογενοποιηθεί καλά. Στο μεταξύ ξεκοκαλίζω το κεφαλάκι και σερβίρω σούπα μαζί με λίγο από το κρέας και τους υπόλοιπους μεζέδες που περιέχει.

(*) Lemongrass και γκαλάνγκαλ θα βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα μπαχαρικών. Αν δε βρείτε, δε χάθηκε ο κόσμος. Αντί για γκαλάνγκαλ όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο σε σκόνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου