Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

ΠΕΝΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ














Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο (γιατί περί φρούτου πρόκειται, και όχι λαχανικού), το οποίο οι ειδικοί επιστήμονες εκθειάζουν για τη διατροφική του αξία! Γι' αυτό κι εγώ προσπαθώ να το εντάσσω στη διατροφή μου συχνά. Έτσι, σήμερα έφτιαξα μία μακαρονάδα με πένες ολικής άλεσης, ριγέ (ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν την κρεμώδη σάλτσα επάνω τους) με κάτι σαν πέστο από αβοκάντο, ξινομυζήθρα, αμύγδαλα και πράσινα αρωματικά! Η γεύση της είναι απλά συγκλονιστική και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι έτοιμη σε ελάχιστα λεπτά, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πολτοποιήσουμε τα υλικά του «πέστο» σε ένα multi και, αφού βράσουμε τα μακαρόνια, να τα αναμίξουμε απλώς σε ένα σκεύος με λίγο απ' το νερό στο οποίο έβρασαν! Και η σούπερ μακαρονάδα είναι έτοιμη! Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι θα σας γίνει συνήθεια!

Υλικά:
  • 500 gr. πένες ολικής άλεσης (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
  • Ροζ πιπέρι (για το σερβίρισμα)
  • Τριμμένη ξινομυζήθρα (για το σερβίρισμα)
  • Χυμός λάιμ (ή λεμονιού) (για το σερβίρισμα)
Για το «πέστο» αβοκάντο:
  • 2 μέτρια αβοκάντο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός
  • 1/2 χούφτα άνηθος
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 4 κ.σ. ξινομυζήθρα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός 1 λάιμ (ή 1/2 μέτριου λεμονιού)
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Σε αλατισμένο νερό βράζω τις πένες 1' λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία, ώστε να κρατάνε λίγο παραπάνω απ' το κανονικό. Τις σουρώνω και φυλάω περίπου 1,5 φλ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Όσο βράζουν τα μακαρόνια φτιάχνω το «πέστο». Ψήνω τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να αρωματίσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Τα βάζω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο multi και τα πολτοποιώ μέχρι να πάρω μια ομοιογενή κρέμα.
  3. Σε κατσαρόλα που έχω τοποθετήσει επάνω σε ζεστό μάτι της κουζίνας, ρίχνω τα μακαρόνια και το «πέστο» και προσθέτω λίγο απ' το νερό που έχω φυλάξει. Ανακατεύω καλά μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής κρεμώδης σάλτσα. Διορθώνω το αλάτι και απομακρύνω απ' τη φωτιά. Δε θέλω να ψηθεί η σάλτσα και να χάσει τη φρεσκάδα της. Απλώς θέλω να ομογενοποιηθεί με τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τη γεύση της.
  4. Σερβίρω ζεστή, πασπαλίζοντας με επιπλέον ξινομυζήθρα, χυμό λεμονιού και ροζ πιπέρι.
  • Το «πέστο» αβοκάντο μπορείτε να μην το χρησιμοποιήσετε ως σάλτσα, αλλά να το φάτε σαν συνοδευτικό ντιπ για ψητό ψάρι ή κρέας, ως προσθήκη σε σάντουιτς ή όπου αλλού σας αρέσει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου