Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΧΟΙΡΙΝΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ΚΑΙ MOROS Y CRISTIANOS














Η σημερινή μου πρόταση για το μεσημεριανό σας φαγητό είναι αυτό που λέμε «turbo»! Σας έχω πεντανόστιμα μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, ζυμωμένο με βρασμένο κινόα και διάφορα αρωματικά, το οποίο έχω συνοδεύσει με ένα παραδοσιακό Κουβανέζικο ρύζι με μαύρα φασόλια, το οποίο έχει το πολύ χαρακτηριστικό όνομα «Moros y Cristianos», το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Μαυριτανοί και Χριστιανοί»! Οι Μαυριτανοί είναι τα μαύρα φασόλια και οι Χριστιανοί το ρύζι! Η ονομασία πηγάζει από την εποχή που οι Μαυριτανοί κατείχαν την Ιβηρική χερσόνησο (από τον 8ο αιώνα μέχρι τον 15ο). Πέρα από την ιστορική αυτή ιδιομορφία, το πιάτο είναι μια υπερπλήρης διατροφική πρόταση, που όμως μπορείτε να τη χωρίσετε. Να φτιάξετε τα μπιφτέκια μόνα τους και να τα φάτε όπως θέλετε, όπως επίσης και να χρησιμοποιείτε το Moros y Cristianos ως συνοδευτικό για ό,τι άλλο θέλετε ή και σαν αυτόνομο πλήρες vegetarian πιάτο! Καλή σας όρεξη!

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τα μπιφτέκια:
  • 500 gr. χοιρινός κιμάς
  • 1/2 φλ. κινόα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 αβγό
  • Αλάτι
Για το ρύζι:
  • 1,5 φλ. ρύζι basmati
  • 150 γρ. μαύρα φασόλια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσινη πιπεριά σε ψιλά καρέ
  • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης σε ψιλά καρέ
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με 1 φλ. νερό που βράζει, προσθέτω το κινόα. Αλατίζω και βράζω χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι το κινόα να απορροφήσει όλο το νερό. Το αφήνω να κρυώσει.
  2. Πλάθω καλά όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια μαζί με το βρασμένο κινόα και πλάθω μπιφτέκια (βγαίνουν 8 μπιφτέκια μετρίου μεγέθους). Τα ψήνω στο φούρνο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα στους 200˚C για 25' περίπου ή στη σχάρα (ό,τι με βολεύει).
  3. Βράζω τα φασόλια για 40' μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά όχι να λιώσουν. Αλατίζω στα τελευταία 5'-10' του βρασμού. Τα σουρώνω και φυλάω 2,75 φλ. νερό από το βράσιμο.
  4. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τον πελτέ, το κύμινο και την πάπρικα και σοτάρω μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αρωματίσουν καλά. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω μέχρι να λαδωθεί καλά και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω το νερό που φύλαξα από τα φασόλια, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και βράζω με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας και τη φωτιά στο ελάχιστο, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό. Ανακατεύω κατόπιν τα φασόλια μαζί με το ρύζι.
  5. Σερβίρω 2 μπιφτέκια σε κάθε μερίδα μαζί με ρύζι.
  • Αν το νερό από τα φασόλια θεωρείτε ότι θα κάνει το φαγητό βαρύ, μπορείτε να μην το χρησιμοποιήσετε και να βάλετε καινούριο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου