Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ













Τα λαζάνια είναι τελικά πολύ βολική πρώτη ύλη για τα σπιτικά μαγειρέματα. Δε χρειάζονται βράσιμο (τουλάχιστον στη μορφή που τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ) και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Εγώ, για παράδειγμα, είχα στο ψυγείο μου μανιτάρια και κολοκύθα. Έφτιαξα, λοιπόν, λαζάνια με αυτά τα υλικά, λίγη κρέμα γάλακτος και κάποια μυρωδικά, και το αποτέλεσμα ήταν ένα πεντανόστιμο πιάτο που ήταν έτοιμο σε περίπου 45'! Κατά μία άποψη είναι πιο εύκολο από το να φτιάξεις μακαρονάδα, αφού γλιτώνεις το βράσιμο του ζυμαρικού! Από 'κεί και πέρα, εξαρτάται από τη φαντασία σας να δημιουργήσετε!

Υλικά:
  • 150 gr. λαζάνια
  • 400 gr. μανιτάρια πορτομπέλο σε φέτες
  • 400 gr. κολοκύθα σε μέτρια μπαστουνάκια
  • 1 μικρό φινόκιο σε σκελίδες
  • 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
  • 1,5 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. βότκα
  • 330 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση 15% λιπαρά)
  • 120 gr. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το φινόκιο, την κολοκύθα, το σκόρδο και το μαραθόσπορο, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτω τα μανιτάρια και σοτάρω χωρίς να ανακατεύω συχνά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα μανιτάρια και να μειωθεί λίγο ο όγκος τους. Φροντίζω η φωτιά να είναι πάντα δυνατή ώστε να μην αποβάλλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους και να παραμείνουν ζουμερά. Προσθέτω το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύω καλά και σβήνω με τη βότκα. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2' και προσθέτω νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά. Προσθέτω ακόμα το εστραγκόν, αλατοπιπερώνω να βράζω για 10'. Έπειτα προσθέτω την κρέμα γάλακτος, αφήνω να πάρει μια βράση και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Φροντίζω το φαγητό να είναι ζουμερό, για να μαγειρευτούν κατόπιν τα λαζάνια
  2. Σε ταψί στρώνω τοποθετώ σε στρώσεις διαδοχικά λίγο από το μαγειρεμένο μείγμα-λαζάνια-μείγμα-παρμεζάνα-λαζάνια-μείγμα-παρμεζάνα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για 20'-25', μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνουν τα λαζάνια. Σερβίρω αφού το αφήσω να κρυώσει ελαφρώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου