Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ













Οι μακαρονάδες με ψάρι δεν είναι και τόσο συνηθισμένες. Συνήθως προτιμώνται συνδυασμοί ζυμαρικών με θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, το χταπόδι ή τα οστρακοειδή. Όμως υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις ψαριών όπως ο φρέσκος τόνος που με την κατάλληλη διαχείριση παράγουν εξαιρετικά πιάτα (βλ. το ιδιαίτερο παστίτσιο με τόνο που είχα φτιάξει πριν λίγες μέρες)! Σήμερα τον χρησιμοποίησα λίγο διαφορετικά, σε μια μακαρονάδα κυριολεκτικά του δεκαλέπτου η οποία ήταν συγκλονιστική και η οποία χρειάζεται 2-3 πολύ απλά υλικά... και φυσικά φρέσκο φιλέτο τόνου! Θεωρητικά βέβαια, γίνεται και με τόνο κονσέρβας τον οποίο απλά θα προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι το ίδιο! Αναζητήστε φρέσκο τόνο σε κάποιο μεγάλο ψαράδικο και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 250 gr. λινγκουίνι (ή άλλο λεπτό μακαρόνι της αρεσκείας σας)
  • 500 gr. φιλέτο φρέσκου τόνου σε μεγάλους κύβους
  • 10 ελιές χωρίς κουκούτσι (κατά προτίμηση ανάλατες) κομμένες στη μέση
  • 5 λιαστές ντομάτες σε φαρδιές λωρίδες μαζί με 2 κ.σ. από το λάδι τους 
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 3-4 σκ. σκόρδο σε λεπτά φετάκια
  • 1/2 φλ. τσίπουρο
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 100 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος (ή 1 κ.σ. ξερός)
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2' λιγότερο απ' όσο χρειάζονται για να γίνουν (σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου), τα σουρώνω και φυλάω 2 φλ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
  2. Σε φαρδύ τηγάνι η wok ή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω τα κομμάτια του τόνου, μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές και προσθέτω τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες με το λάδι τους, την κάπαρη, το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύω να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να αρωματίσουν για 1' και σβήνω με το τσίπουρο. Το αφήνω να εξατμιστεί και προσθέτω τη ντομάτα. Ανακατεύω καλά, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και το πιπέρι καγιέν (αν χρησιμοποιήσω) και ενσωματώνω στην σάλτσα τα λινγκουίνι μαζί με το νερό τους (ίσως να μη χρειαστεί όλο). Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφήσουν τα ζυμαρικά τα υγρά ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους. Συνολικά (χωρίς το βράσιμο των ζυμαρικών) η μακαρονάδα θα χρειαστεί γύρω στα 7'-8'!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου