Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ «ΚΙΜΑ» ΑΠΟ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ













Τα λαζάνια, αυτά τα φαρδιά ζυμαρικά που δε χρειάζονται βράσιμο, είναι μια αγαπημένη επιλογή, γιατί με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε πραγματικά λαχταριστές συνταγές με διάφορες σάλτσες και κρέατα σε πολλούς συνδυασμούς. Τι θα λέγατε σήμερα να τα συνδυάσουμε με όσπρια; Ακολουθώντας σαν μπούσουλα την συνταγή για λαζάνια με κιμά που είχα φτιάξει παλιότερα, αντικατέστησα το κρέας με έναν ιδιότυπο «κιμά» από κόκκινα φασόλια και φακές με έντονο άρωμα κύμινου! Θυμίζει και λίγο παστίτσιο και λίγο σουτζουκάκια από πλευράς γεύσης, αλλά προορίζεται για χορτοφάγους! Είναι πάντως απολαυστικό! Και επειδή ίσως κόκκινα φασόλια να μην έχετε πρόχειρα, μπορείτε να βάλετε χάντρες ή και απλά άσπρα φασόλια! Μια χαρά θα κάνουν τη δουλειά τους και αυτά!

Υλικά:
  • 150 gr. λαζάνια
  • 200 gr. φακές
  • 150 gr. κόκκινα φασόλια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο (~3 cm.)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 100 gr. πεκορίνο τριμμένο (ή γραβιέρα/κεφαλοτύρι/παρμεζάνα)
  • 100 gr. τσένταρ τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα όσπρια χωριστά όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Δεν αλατίζω καθόλου. Τα σουρώνω και τα φυλάω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το καρότο, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά. Προσθέτω τα βρασμένα όσπρια, το κύμινο και την πάπρικα και τα ανακατεύω καλά, να αναμειχθούν και να αρωματίσουν. Προσθέτω τη ντομάτα με μια πρέζα ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και βράζω για 25'. Φροντίζω η σάλτσα να μην είναι πολύ πηχτή στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί τα υγρά χρειάζονται για το ψήσιμο των λαζανιών. Προσθέτω τον κόλιαντρο και ανακατεύω. Έπειτα, με ένα pimer ή ένα σύρμα, πολτοποιώ το μείγμα, ώστε να πάρω κάτι σαν κιμά. Φροντίζω όμως να μην το λιώσω τελείως, αλλά να έχει και ακανόνιστα κομμάτια μέσα, ώστε να έχει την αίσθηση του κιμά. 
  3. Σε ταψί για το φούρνο, τοποθετώ σε στρώσεις «κιμά»-λαζάνια-«κιμά»-τυρί-λαζάνια-«κιμά»-τυρί φροντίζοντας ο «κιμάς» να καλύπτει πλήρως τα λαζάνια. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 20' περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και ψηθούν τα λαζάνια. Σερβίρω αφού το αφήσω να κρυώσει σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου