Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΕΓΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ




















Η Βαλενθιάνικη παέγια θεωρείται από πολλούς το εθνικό φαγητό της Ισπανίας, αν και οι ίδιοι οι Ισπανοί δεν το βλέπουν έτσι. Όπως και να 'χει, είναι ένα εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό, το οποίο έχω ήδη φτιάξει στη θαλασσινή εκδοχή του. Σήμερα, έφτιαξα μία κρεάτινη εκδοχή, η οποία βέβαια αποτελεί ιεροσυλία για τους Ισπανούς, αφού περιέχει σουτζούκι, υλικό το οποίο ούτε κατά διάνοια συμπεριλαμβάνεται στα παραδοσιακά υλικά της παέγια! Ποτέ δεν είπα όμως ότι φτιάχνω παραδοσιακή παέγια. Απλώς μια πολύ νόστιμη δική μου εκδοχή! Είμαι σίγουρος ότι όσοι και όσες τη δοκιμάσετε, θα συμφωνήσετε μαζί μου!

Υλικά:
  • 1 μεγάλο μπούτι κοτόπουλο σε παϊδάκια
  • 150 gr. σουτζούκι σε μεγάλα μπαστούνια
  • 1,5 φλ. ρύζι bomba (ή καρολίνα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλα καρέ
  • 150 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 καλή πρέζα σαφράν
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες
  • 5 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε φαρδύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω το σουτζούκι και το σοτάρω μέχρι να ζεσταθεί και να πάρει και αυτό λίγο χρώμα. Το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τις πιπεριές και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω να λαδωθεί καλά και προσθέτω το κοτόπουλο, το σουτζούκι, την πάπρικα και τον κουρκουμά. Ανακατεύω και προσθέτω τη ντομάτα. Προσθέτω το σαφράν και περίπου 5 φλ. νερό (καλύτερα προσθέστε λιγότερο και προσθέστε σταδιακά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν κρίνετε ότι χρειάζεται). Αλατίζω προσεκτικά (γιατί το σουτζούκι θα βγάλει αλάτι) και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το φαγητό τα υγρά του και να βράσει το ρύζι και το κοτόπουλο. Στη μέση του μαγειρέματος προσθέτω τις πιπεριές Φλωρίνης και λίγο πριν το τέλος (γύρω στα 5') τα ντοματίνια. Μόλις γίνει το φαγητό, σκορπίζω επάνω τον κόλιαντρο (ή τον μαϊντανό) και σερβίρω ζεστό.
  • Προσοχή! Όσο βράζει το ρύζι δεν ανακατεύω για να μη σπάσουν οι κόκκοι του και χυλώσει υπερβολικά! Σείω απλώς το τηγάνι. Η παέγια είναι έτοιμη όταν αρχίσει το ρύζι να "πιάνει" στον πάτο του τηγανιού, δηλαδή είναι στεγνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου