Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

ΜΟΥΣΑΚΑΣ













Αχ, αχ... Μεγάλη ιστορία αυτός ο μουσακάς... Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκνευρίζομαι που όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, παραγγέλνουν σωρηδόν μουσακά στις διάφορες τουριστικές ταβέρνες και φεύγουν έχοντας μια εικόνα για την ελληνική κουζίνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί, μη μου πείτε ότι είναι μουσακάδες αυτοί που σερβίρουν στους τουρίστες... Στην καλύτερη περίπτωση είναι τούβλα με 5 πόντους λιπαρή μπεσαμέλ και τηγανισμένα λαχανικά που κολυμπάνε στο λάδι, ανάλατα, με γεύση επιεικώς απαράδεκτη! Φυσικά, δεν ισχύει για όλους τους μουσακάδες αυτό, αλλά δυστυχώς δε μαγειρεύουν όλοι όπως στην ταβέρνα του κυρ-Σωτήρη... Γι' αυτό κι εγώ σήμερα, μαγειρεύω το μουσακά όπως μου αρέσει εμένα, και μάλιστα "εκσυγχρονισμένο", με τα λαχανικά ψημένα όλα στο φούρνο! Υγιεινά και μοντέρνα! Για όποιον έχει αμφιβολία ότι αυτός ο μουσακάς δε θα έχει τη γεύση του αντίστοιχου με τα παραδοσιακά τηγανισμένα λαχανικά και την κανονική βουτυρένια μπεσαμέλ, προτείνω να τον δοκιμάσει, ακριβώς όπως τον φτιάχνω! Θα φάει το μισό ταψί... και θα μείνει χώρος και για παραπάνω! Τόσο ελαφρύς είναι!

Υλικά:
Για τον κιμά:
  • 500 gr. κιμάς
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 500 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για τα λαχανικά:
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
  • 4 μέτριες πατάτες σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
  • 1 μεγάλο γλυκό κολοκύθι σε ροδέλες ~1 cm. πάχος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 lt. γάλα (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 2 αβγά
  • 10 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • Μία μεγάλη χούφτα γραβιέρα τριμμένη
  • Πιπέρι άσπρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
 
  • Τριμμένη φρυγανιά (για το πασπάλισμα του μουσακά)

Εκτέλεση:
  1. Κιμάς: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά και προσθέτω τον κιμά. Ανακατεύω μέχρι να "σπάσει" καλά και να αλλάξει χρώμα. Σβήνω με το κρασί, βράζω για 2'-3' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη δάφνη καθώς και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25' ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Τέλος προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.
  2. Λαχανικά: Απλώνω τα λαχανικά σε λαδόκολλα, τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω επιπλέον τις μελιτζάνες με λίγη ζάχαρη. Τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο προσθέτω το αλεύρι και το καβουρδίζω με σύρμα για λίγο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτω το γάλα και τα αβγά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τότε προσθέτω το τυρί και το μοσχοκάρυδο (όσο θέλω, αλλά όχι πάρα πολύ γιατί θα πικρίσει), αλατοπιπερώνω και ανακατεύω μέχρι να πήξει.
  4. Λαδώνω ένα ταψί και βάζω εναλλάξ σε στρώσεις, λαχανικά-κιμά-λαχανικά-μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Σερβίρω αφού κρυώσει. Καυτός ο μουσακάς δεν τρώγεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου