Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ














Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους! Τις προάλλες, που λέτε, με παίρνει τηλέφωνο η ξαδέρφη μου η Βίλλη, και μου λέει... «Έφτιαξα ένα φαγητό, που ούτε το έχεις φανταστεί... Γεμιστές πιπεριές με καπνιστό τόνο! Δεν υπάρχει!» Όντως... δεν είχα φανταστεί καπνιστό τόνο στα γεμιστά! Όμως, επειδή μόνο ο τόνος δε μου αρκούσε, αποφάσισα να μαγειρέψω άμεσα αυτό το φαγητό με το δικό μου τρόπο! Έτσι, αντί να γεμίσω μόνο πιπεριές, γέμισα και ντομάτες και μελιτζάνες, χρησιμοποιώντας όλη τη σάρκα της μελιτζάνας μέσα στη γέμιση. Επίσης, αντικατέστησα εντελώς το ρύζι, με πλιγούρι! Το αποτέλεσμα ήταν ένα φαγητό, απίθανα νόστιμο, το οποίο έχει μεν μία ιδιαίτερη γεύση χάρη στον τόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξενίζει, γιατί η ποσότητα που χρησιμοποίησα ήταν αρκετή για να δώσει άρωμα και χαρακτήρα, χωρίς να αλλοιώσει την εμπειρία των κλασικών γεμιστών! Πραγματικά, η ιδέα της Βίλλης ήταν καταπληκτική! Ευχαριστώ!!

Υλικά:
  • 4 μέτριες ντομάτες
  • 3 μέτριες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 150 gr. καπνιστός τόνος κονσέρβα στραγγισμένος
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πράσινη πάπρικα (ή κανονική κόκκινη γλυκιά)
  • 9 κ.σ. πλιγούρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Κόβω το πάνω μέρος από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, έτσι ώστε να σχηματίσω ένα καπάκι. Τις αδειάζω από την ψίχα τους με ένα μαχαίρι ή/και ένα κουτάλι, και τη φυλάω. Πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλάτι και ζάχαρη. Κάνω ακριβώς τα ίδια και με τις πιπεριές, αφαιρώντας και πετώντας τα σπόρια τους.
  2. Ψιλοκόβω τη σάρκα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και την αναμειγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ρίχνοντας μπόλικο ελαιόλαδο και περίπου 1 φλ. νερό.
  3. Γεμίζω τα κούφια λαχανικά με το μείγμα, έως τα 2/3 του ύψους τους (το πλιγούρι θα φουσκώσει στο ψήσιμο). Τα βάζω σε ταψί που να τα χωράει ακριβώς (κατά το δυνατόν). Αν περισσέψει γέμιση την αδειάζω στο ταψί. Προσθέτω νερό στο ταψί μέχρι το 1/3 τους ύψους των λαχανικών και περιχύνω ξανά από πάνω με ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 45'. Ξεσκεπάζω και ψήνω ακόμα 1 ώρα. Τα λαχανικά πρέπει να έχουν ψηθεί πολύ καλά και να μην "κρατάνε". Σερβίρω χλιαρό.
  • Αν δε βρείτε καπνιστό τόνο, χρησιμοποιήστε κανονικό τόνο σε νερό και προσθέστε καπνιστή πάπρικα, αντί για απλή στη γέμιση! Θα έχετε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου