Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΡΕΒΥΘΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ














Και τώρα λίγη χημεία τροφίμων! Τα ρεβύθια είναι ένα όσπριο με μεγάλη διατροφική αξία. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ αν συνδυαστούν με προϊόντα δημητριακών (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά), παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας! Επίσης περιέχουν σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα πολλά! Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να φτιάξω μία σαλάτα με ρεβύθια, συνδυασμένα με πλιγούρι και διάφορα λαχανικά, που να αποτελεί και μόνη της, πλήρη διατροφική πρόταση και ταυτόχρονα να είναι απλή και νόστιμη. Φυσικά, επειδή έχω αδυναμία στα καυτερά, άφησα λίγο το χέρι μου ελεύθερο στο πιπέρι καγιέν... Εσείς φυσικά, δε χρειάζεται να με μιμηθείτε! Χρησιμοποιήστε όσο θέλετε ή παραλείψτε το, αν δε σας αρέσει. Σημασία έχει ότι η σαλάτα σας θα είναι «τούρμπο»!

Υλικά:
  • 150 gr. ρεβύθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο ψιλό
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος ξερός σε σκόνη
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πετιμέζι
  • Χυμός 1/2 μέτριου λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβύθια για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα στραγγίζω.
  2. Μουλιάζω σε καυτό νερό το πλιγούρι για 30' περίπου και το στραγγίζω.
  3. Αναμειγνύω τα ρεβύθια και το πλιγούρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και σερβίρω κατά προτίμηση δροσερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου