Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018

ΕΛΑΦΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ













Καλή χρονιά σε όλες και όλους τους φίλους, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη μαγειρική! Σήμερα, των Θεοφανίων, που τελειώνει η εορταστική Χριστουγεννιάτικη περίοδος, αποφάσισα να σας δείξω πώς μαγείρεψα ελάφι για το μεσημεριανό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς! Ναι, πράγματι ελάφι δε μπορείς να βρεις στο εμπόριο εύκολα... Όμως οι μεγάλες αλυσίδες supermarket, την περίοδο των εορτών, έχουν στα ράφια τους ειδικά για την περίσταση, ελάφια, φασιανούς, ζαρκάδια, πάπιες και άλλα ασυνήθιστα κρέατα. Τι καλύτερη ευκαιρία, λοιπόν, να μαγειρέψουμε κι εμείς κάτι που δεν το τρώμε κάθε μέρα; Το ελάφι, λοιπόν, έχει μια υπόξινη γεύση και πριν μαγειρευτεί, καλό είναι να μαρινάρεται καλά για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να μαλακώσει σχετικά και να πάρει και γεύση! Πολύ συχνά, επίσης, μαγειρεύεται με φρούτα του δάσους! Εγώ το έφτιαξα με κυδώνια και κόκκινο κρασί στην κατσαρόλα και το συνόδευσα με πατάτες φούρνου με λίγα διακριτικά μυρωδικά! Η συνταγή αποδείχτηκε εξαιρετική, γι' αυτό και τη μοιράζομαι! Ευτυχισμένο το 2018, με νόστιμα μαγειρέματα για όλους!

Υλικά (για περίπου 6 μερίδες):
  • 1,3 kg. ελάφι σπάλα χωρίς κόκαλο
  • 3-4 κρεμμύδια στιφάδου
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη μαρινάδα:
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 7-8 γαρίφαλα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 πράσο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε λεπτές ροδέλες
  • 4-5 σκ. σκόρδο χοντροκομμένες
Για τα κυδώνια:
  • 2 κυδώνια κομμένα "κυδωνάτα"
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1,5 κ.σ. βούτυρο
  • Λίγο ελαιόλαδο
Για τις πατάτες:
  • 1 kg. πατάτες κομμένες κυδωνάτες (ή baby πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα)
  • 1 κ.σ. θρούμπι
  • 1,5 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω από την προηγούμενη μέρα το ελάφι με όλα τα υλικά της μαρινάδας για τουλάχιστον 12 ώρες. Πριν το μαγειρέψω, σουρώνω τη μαρινάδα, φυλάω τα υγρά και κρατάω και όλα τα στέρεα υλικά χωριστά. Δεν πετάω τίποτα! Σκουπίζω το κρέας και το κόβω σε κύβους των 5 cm.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ. Προσθέτω τα στερεά υλικά της μαρινάδας και τα κρεμμύδια στιφάδου. Τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν τα λαχανικά. Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύω και σβήνω με τα υγρά της μαρινάδας που έχω φυλάξει. Βράζω για 2', προσθέτω νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά, αλατίζω και βράζω σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
  3. Ταυτόχρονα με το ελάφι, τοποθετώ σε ταψί για το φούρνο τις πατάτες με όλα τα υπόλοιπα υλικά τους, προσθέτω νερό 1-2 δάχτυλα και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα περίπου  ή μέχρι να γίνουν. Δεν πρέπει να έχει περισσέψει καθόλου νερό στο ταψί στο τέλος του ψησίματος.
  4. Λίγο πριν περάσει η 1 ώρα που θα βράζει το ελάφι στην κατσαρόλα, προετοιμάζω τα κυδώνια. Σε αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κυδώνια μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα εξωτερικά (2' περίπου). Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λιώσει και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί τα αποσύρω από τη φωτιά.
  5. Μόλις περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του ελαφιού, προσθέτω στην κατσαρόλα τα κυδώνια, ανακινώ καλά χωρίς κουτάλα και βράζω ακόμα 20' περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό.
  6. Μόλις γίνει το ελάφι, το αφήνω λίγα λεπτά να "ξεκουραστεί" και να κρυώσει λίγο και σερβίρω στο πιάτο μαζί με πατάτες. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, μπορώ αν θέλω να τη σουρώσω από τα στερεά υλικά και να τη δέσω με 1-2 κ.σ. κορν-φλάουρ (αναλόγως την ποσότητα της σάλτσας), το οποίο θα το διαλύσω σε κρύο νερό, θα το προσθέσω στη σάλτσα και θα το αφήσω να πάρει 1-2 βράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου