Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ













Τις περισσότερες φορές, τα νοστιμότερα δημιουργικά πιάτα προκύπτουν από το πάντρεμα στοιχείων από διαφορετικές κουζίνες, που ο συνδυασμός τους παράγει ένα γευστικό αποτέλεσμα ξεχωριστό και πρωτότυπο! Παράδειγμα το σημερινό ριζότο. Συνδυάζει την ιταλική τεχνική παρασκευής του ρυζιού με το ανατολίτικο σουτζούκι, ένα αλλαντικό με πολλή έντονη γεύση και ισχυρό χαρακτήρα. Ο συνδυασμός τους, δίνει ένα ριζότο με πλούσια γεύση, που είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε! Αν και στην Ιταλία είθισται το ριζότο να σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο, εγώ θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μπορεί να σταθεί ως κύριο πιάτο, μαζί με μια σαλάτα. Και ένα ωραίο λευκό κρασί!

Υλικά:
  • 300 gr. ρύζι αρμπόριο (ή αν δεν έχω, καρολίνα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. μανιτάρια σε μεγάλα καρέ
  • 10 gr. αποξηραμένα μανιτάρια μουλιασμένα σε 3 φλ. ζεστό νερό
  • 50 gr. κουκουνάρι
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 100 gr. σουτζούκι σε καρέ (χωρίς την εξωτερική μεμβράνη)
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 χούφτα παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγες λεπτοκομμένες φέτες σουτζούκι επιπλέον (για γαρνίρισμα - προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό (περίπου 3 φλ.) για 15' περίπου. Τα σουρώνω και φυλάω το νερό. 
  2. Σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω το σουτζούκι, να ζεσταθεί και να βγάλει λίγο απ' το λίπος του) και το κρατάω στην άκρη γι' αργότερα (πετάω όμως το λίπος που θα έχει βγάλει).
  3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτω το κουκουνάρι και το ρύζι και το σοτάρω και αυτά μέχρι να λαδωθούν καλά και αυτά. Σβήνω με το κρασί. Μόλις απορροφηθεί, αλατοπιπερώνω και ξεκινάω να προσθέτω το ζεστό νερό από τα αποξηραμένα μανιτάρια λίγο λίγο κάθε φορά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο, με τρόπο τέτοιο ώστε όταν απορροφάει το ρύζι το υγρό που έχω ρίξει, να προσθέτω την επόμενη δόση ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν τελειώσει το ζουμί αυτό συνεχίζω με ζεστό νερό. Όταν διαπιστώσω ότι το ρύζι χύλωσε και έβρασε, αλλά ακόμα ο κόκκος κρατάει στο κέντρο του, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το σουτζούκι, τον άνηθο και το μαϊντανό. Έπειτα προσθέτω την παρμεζάνα, ανακατεύω καλά να λιώσει και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Όταν λιώσει και αυτό σερβίρω αμέσως καυτό.
  4. Προαιρετική γαρνιτούρα: Ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, τις λεπτοκομμένες φέτες από το σουτζούκι, μέχρι να ξεροψηθούν. Τις αφήνω να κρυώσουν και τις ψιλοκόβω. Σκορπίζω επάνω στο ριζότο, σαν άρτυμα, και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου