Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΟΤΕ ΜΕ ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ VINAIGRETTE ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ














Ο σκοπός (τουλάχιστον ο δικός μου) όταν μαγειρεύω ένα φαγητό, είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο διατροφικά. Δηλαδή να μη χρειάζεται κάτι άλλο να το συνοδεύσει για να είναι πλήρες (άντε ίσως μία σαλάτα η οποία ούτως ή άλλως είναι πάντα απαραίτητη). Το σημερινό πιάτο είναι μια πεντανόστιμη και ολοκληρωμένη γευστική πρόταση που συνδυάζει το σολομό με συνοδευτική ρυζοσαλάτα με φακές, με σάλτσα-vinaigrette από εσπεριδοειδή, ο συνδυασμός των οποίων με τις φακές βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν οι τελευταίες! Πραγματικά ένα πιάτο πλήρες και πανεύκολο στην παρασκευή του, αφού ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε μόνο με ανάμειξη υλικών και ελαφρύ σοτάρισμα του σολομού! Καλή μας όρεξη!

Υλικά:
  • 1 kg. φιλέτο σολομού σε 4 μερίδες (ή 4 φέτες ατομικές)
  • 1 φλ. ρύζι basmati
  • 1 φλ. φακές
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι
  • 1/2 φλ. αρακάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
Για τη vinaigrette:
  • 100 ml. χυμός εσπεριδοειδών (περίπου 1/2 πορτοκάλι, 1/2 μέτριο γκρέιπφρουτ κόκκινο και 2 λάιμ)
  • 250 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Χτυπάω καλά με έναν αβγοδάρτη όλα τα υλικά της vinaigrette μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  2. Βράζω ξεχωριστά τις φακές (αλατίζοντας προς το τέλος) και το ρύζι μαζί με το καλαμπόκι και τον αρακά, μέχρι να γίνουν. Οι φακές καλό θα είναι να μην παραβράσουν. Τα σουρώνω όλα και τα ανακατεύω. Προσθέτω τη μισή vinaigrette και ανακατεύω καλά.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις μερίδες του σολομού για 4'-5' από κάθε μεριά (ανάλογα με το πάχος). Πρέπει ο σολομός να είναι ελαφρώς ροζ στο εσωτερικό του (δηλαδή να μην παραψηθεί και σκληρύνει).
  4. Σερβίρω το ψάρι με τη ρυζοσαλάτα και περιχύνω με την υπόλοιπη vinaigrette κατά το γούστο μου.
  • Αν περισσέψει vinaigrette μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μία πράσινη σαλάτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου