Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ













Μακαρονάδας το ανάγνωσμα σήμερα! Και τι μακαρονάδας! Μιας υπέροχης μακαρονάδας με σπαράγγια (που είναι και της εποχής), σύγκλινο Μάνης, μανιτάρια και φρέσκια ρόκα σε μια πλούσια σάλτσα γιαουρτιού. Είναι πάρα πολύ γρήγορη, επομένως αν έχετε τα υλικά στο ψυγείο σας δε θα χρειαστείτε παραπάνω από 20'-25' για να ετοιμάσετε το γεύμα σας! Μόνο μια παρατήρηση θα κάνουμε... Η σάλτσα μπορεί να γίνει με κρέμα γάλακτος, όμως η δική μας εμπειρία μας έχει δείξει ότι την ίδια δουλειά την κάνει καλύτερα το γιαούρτι, καθώς έχει μια ξινούτσικη γεύση που ανεβάζει πολύ τη γεύση του φαγητού, σε αντίθεση με την κρέμα γάλακτος. Επίσης, δε χρειάζεται να είναι καν πλήρες. Ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά είναι μια χαρά! Δοκιμάστε το!

Υλικά (για 3 μερίδες):
  • 250 gr. πένες
  • 200 gr. σύγκλινο (ή παστό χοιρινό Καλαμάτας) σε μικρά καρέ
  • 70 gr. λεπτά σπαράγγια καθαρισμένα από το σκληρό μέρος και κομμένα στη μέση
  • 70 gr. μανιτάρια σε φετάκια
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. κρασί λευκό
  • 6 κ.σ. γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)
  • 1 χούφτα ρόκα
  • 4 κ.σ. μυζήθρα τριμμένη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι ια το βράσιμο των μακαρονιών)

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2' λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνω, κρατάω λίγο από το νερό τους, τα λαδώνω ελαφρά και τα βάζω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τη σάλτσα.
  2. Σε φαρδύ τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο ζεσταίνω το σύγκλινο, μέχρι να βγάλει το δικό του λίπος. Δεν το αφήνω να ξεροψηθεί. Το αφαιρώ από το τηγάνι, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο (αν χρειάζεται) και προσθέτω τα σπαράγγια και τα μανιτάρια. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα τα μανιτάρια και προσθέτω το σκόρδο. Συνεχίζω το σοτάρισμα για 1' ακόμα περίπου και σβήνω με το κρασί. Μόλις σχεδόν εξατμιστεί όλο, ρίχνω στο τηγάνι τα μακαρόνια, το γιαούρτι και περίπου 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ρίχνω μπόλικο πιπέρι και ανακατεύω μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτω τη μυζήθρα και τη ρόκα, κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρω αμέσως.
  • Δε χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι στη σάλτσα. Θα δείτε ότι είναι εντελώς περιττό. Το σύγκλινο και το τυρί περιέχουν αρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου