Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΡΤΥΚΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ















Σήμερα η συνταγή μας είναι αρκετά ιδιαίτερη! Πρόκειται για ένα πιάτο που το μαγείρευε από παλιά η γιαγιά, αν και όχι απαραίτητα με ορτύκια, αλλά γενικώς με κάθε είδους κρέας το οποίο έκανε στην κατσαρόλα με ντομάτα. Μοιάζει με το ατζέμ πιλάφι που απαιτεί το ρύζι να σερβίρεται "μελωμένο", δηλαδή να έχει την υφή του ριζότο, αλλά η ιδιαιτερότητα του δικού μας πιάτου είναι ότι έχει και αβγολέμονο! Το πως αβγοκόβεται ένα φαγητό με την πυκνότητα του ριζότο ήταν ένα αίνιγμα για εμάς, μέχρι που το κάναμε καθ' υπόδειξη της μητέρας η οποία το έχει φτιάξει δεκάδες φορές! Έχουμε, λοιπόν, μια συνταγή που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, αλλά με ορτύκια (που είναι εξαιρετικός μεζές) στη θέση του κρέατος  και 1-2 μικροπροσθήκες δικές μας. Από 'δώ και πέρα θα το επαναλαμβάνουμε πολύ συχνότερα!

Υλικά:
  • 4 ορτύκια
  • 250 gr. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~2 cm.)
  • 1/2 φλ. ούζο
  • 150 gr. ντομάτα τριμμένη
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1 αβγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν ελαφρά. Προσθέτω τα ορτύκια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές και να σοταριστούν καλά και τα κρεμμύδια. Σβήνω με το ούζο. Αφήνω 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα και νερό μέχρι να τα καλύψει. Αλατοπιπερώνω και βράζω για 45' περίπου μέχρι να γίνουν.
  2. Αφαιρώ τα ορτύκια απ' την κατσαρόλα και προσθέτω το ρύζι. Βράζω για 20' περίπου μέχρι να γίνει και να χυλώσει, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Προσέχω την ποσότητα του νερού. Αν είναι λίγη και δεν αρκεί για να γίνει το ρύζι, έχω έτοιμο ζεστό νερό το οποίο προσθέτω αναλόγως.
  3. Στο μεταξύ χτυπάω καλά το αβγό σε μία λεκάνη. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, ανακατεύω καλά και αρχίζω να προσθέτω λίγο λίγο ζουμί από την κατσαρόλα μαζί με ρύζι χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα! Μη σας φαίνεται παράξενο! Θα χρειαστεί να προσθέσετε αρκετή ποσότητα απ' το φαγητό για να γίνει σωστά το αβγολέμονο. Μη σας ανησυχήσει. Μόλις ψηθεί το αβγό προσθέτω ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτω και τα ορτύκια να ζεσταθούν, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως ζεστό, όπως ακριβώς ένα ριζότο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου