Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ














Παραδόξως, η απλή και ταπεινή παραδοσιακή ρεβιθάδα μέχρι τώρα δεν είχε βρει θέση στο blog μου. Ομολογουμένως πρόκειται για ένα σφάλμα, το οποίο όμως διορθώνω σήμερα, ίσως με λίγη καθυστέρηση! Όμως, ως συνήθως, τη συνταγή την πείραξα λίγο, προσθέτοντας λίγα μπαχαρικά, σε ποσότητα όμως που να μην αλλάζουν καθοριστικά τη γεύση που αποτελεί την ταυτότητα αυτού του εξαιρετικού φαγητού, αλλά ταυτόχρονα του δίνουν το κάτι παραπάνω! Παραδοσιακή ρεβιθάδα, λοιπόν, με μια μικρή αναβάθμιση! Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 500 gr. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 2,5 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Γεμίζω μια κατσαρόλα με 2 lt. νερό περίπου, προσθέτω τα ρεβίθια και ανάβω το μάτι. Βράζω για 30' ξαφρίζοντας το νερό. Έπειτα προσθέτω το κύμινο, τον κόλιαντρο, το τζίντζερ, τη δάφνη και το κρεμμύδι. Βράζω για ακόμα 30' ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν τα ρεβίθια καλά. Έπειτα προσθέτω λίγο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει η σούπα για ακόμα 5'. Έπειτα πολτοποιώ λίγα απ' τα ρεβίθια μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα και τα ρίχνω ξανά στη σούπα για να χυλώσει ελαφρώς. Σερβίρω ζεστή προσθέτοντας αν θέλω λίγο καυτερό μπούκοβο.
  • Αν θέλω μπορώ να μην πολτοποιήσω ρεβίθια, αλλά να δέσω τη σούπα με λίγο αλεύρι αφού το διαλύσω στο χυμό λεμονιού, το προσθέσω στην κατσαρόλα και το αφήσω να βράσει για λίγο. Επίσης, το πόσο αραιή τη θέλω μπορώ να το ρυθμίσω προσθέτοντας ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος κατά το δοκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου