Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

















Αυτήν την εποχή βρίσκουμε άφθονες κίτρινες γλυκές κολοκύθες στην αγορά. Η γεύση τους είναι τέτοια που ταιριάζουν και σε γλυκές παρασκευές, αλλά και σε αλμυρές. Εμείς προτιμούμε τις αλμυρές κι έτσι σήμερα φτιάξαμε πιτάκια με φύλλο κρούστας και γέμιση κολοκύθας και τυριού με λίγες σταφίδες για έξτρα άρωμα. Δεν είναι πολλές και γι' αυτό ίσως να μην τύχουν σε όλα τα πιτάκια... Αλλά όποιος δοκιμάσει ένα που θα έχει και σταφίδες μέσα, θα έχει μια πολύ ευχάριστη γευστική έκπληξη! Μπορείτε να τα συνοδεύσετε και με ένα ντιπάκι γιαουρτιού ή μπορείτε να τα φάτε και σκέτα. Για τους πιο τολμηρούς, προτείνουμε λίγο μέλι! Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά (για περίπου 35 κομμάτια):
  • 1 kg. φύλλα κρούστας
  • 1 kg. κολοκύθα τριμμένη
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 gr. φέτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2/3 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 2/3 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο
  • Μαυροκούκι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το πράσο μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Αλατίζω και στίβω πολύ καλά την κολοκύθα.
  3. Αναμειγνύω πολύ καλά την κολοκύθα και το πράσο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής εκτός από το φύλλο και το ελαιόλαδο. Πρέπει να πάρω ένα μείγμα σχετικά συμπαγές και στεγνό.
Για τα πιτάκια:
  1. Τα φύλλα έρχονται τυλιγμένα σε ρολά. Κόβω αυτά τα ρολά σε 6 ίσα μέρη.
  2. Ξετυλίγω τα ρολά και φτιάχνω πιτάκια ως εξής: Παίρνω δύο δύο φύλλα από το ρολάκι, αλείφω το πάνω με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και βάζω στη μία άκρη μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Έπειτα τα τυλίγω σε τριγωνικό σχήμα και τα αλείφω και εξωτερικά με ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με μαυροκούκι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30'.
  • Αν χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα γέμισης για κάθε πιτάκι δε θα σας περισσέψει καθόλου. Είναι υπολογισμένη ακριβώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου