Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ














Η σημερινή πίτα είναι παραγγελία! Τη φτιάξαμε για μια συναθλούμενη φίλη (γιατί, ναι, αθλούμαστε κιόλας) που παρήγγειλε χορτόπιτα χωρίς φέτα, αλλά με ανθότυρο, μήπως και γλιτώσουμε λίγα λιπαρά. Η ιδέα φυσικά δεν ήταν καθόλου κακή, εμείς την πίτα τη φτιάξαμε, τη φάγαμε και μετά όλες τις θερμίδες τις κάψαμε μαζί στο γυμναστήριο! Όπως και να 'χει, πρόκειται για πεντανόστιμη συνταγή, με φύλλο όμως έτοιμο από το supermarket, καθώς το άνοιγμα φύλλου χρειάζεται κάποιο χρόνο που τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε. Εσείς μπορείτε να παίξετε με το είδος του φύλλου που θα χρησιμοποιήσετε ή να ανοίξετε δικό σας εφόσον έχετε τη δυνατότητα. Επίσης μπορείτε να διαλέξετε χόρτα της αρεσκείας σας και απλά να ακολουθήσετε τη μέθοδο της συνταγής φέρνοντάς τη στα μέτρα σας. Σας εγγυόμαστε ότι θα την απολαύσετε!

Υλικά:
  • 4 χωριάτικα φύλλα κιχί (το πακέτο που αγοράσαμε εμείς είχε 6 φύλλα. Τα 2 τα χρησιμοποιήσαμε σε άλλη παρασκευή)
  • 1 kg. σπανάκι, σέσκουλα και καυκαλήθρες ανάμικτα χοντροκομμένα (τα κοτσάνια από τις καυκαλήθρες χωριστά, ψιλοκομμένα)
  • 2 μεγάλες χούφτες σέλινο χοντροκομμένο (τα κοτσάνια χωριστά, ψιλοκομμένα)
  • 2 πράσα σε λεπτές ροδέλες
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (ή όσο χρειαστεί)
  • 250 gr. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 αβγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το ξερό κρεμμύδι, τα πράσα, τα κοτσάνια από το μάραθο, τις καυκαλήθρες και το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις γυαλίσουν και μαραθούν, προσθέτω το σπανάκι και τα σέσκουλα τμηματικά και σοτάρω μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά που θα βγάλουν. Τα αποσύρω και προσθέτω τα φύλλα του μάραθου και του σέλινου. Αλατοπιπερώνω, τα αφήνω να κρυώσουν και προσθέτω το αβγό και τη φρυγανιά. Ανακατεύω καλά.
  2. Λαδώνω ένα ταψί μετρίου μεγέθους και στρώνω τα 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα ένα ένα με ένα πινέλο. Προσθέτω τα μισά χόρτα και σκορπίζω επάνω το ανθότυρο. Καλύπτω με την υπόλοιπη γέμιση χωρίς να ανακατέψω. Καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο με τα προηγούμενα. Τυλίγω τις άκρες που περισσεύουν. Χαράζω την πίτα βαθιά σε διάφορα σημεία και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 45’ περίπου. Σερβίρω χλιαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου