Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΟΤΕ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ














Ο σολομός είναι ένα ψάρι που το αγαπάμε ιδιαίτερα, καθώς είναι νόστιμος, μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και έχει πολλά ευεργετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και βιταμίνη D, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτά βέβαια ισχύουν για τον άγριο σολομό, καθώς ο σολομός εκτροφείου δεν έχει και τόσο καλή φήμη... Πάντως εμείς σήμερα παρουσιάζουμε μία συνταγή ιδανική για δίαιτα, πολύ ελαφριά, η οποία μάλιστα δε χρειάζεται πάνω από 5' για να ετοιμαστεί! Δε χρειάζεται όλες οι συνταγές να είναι περίπλοκες! Πολλές φορές, στα απλά πράγματα είναι το μυστικό!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 500 gr. φιλέτο σολομού με το δέρμα, σε 4 κομμάτια
  • 1 πιπεριά κέρατο (ή Φλωρίνης ή ανάμικτες) σε σπιρτόξυλα
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο πολύχρωμο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω το πλιγούρι σε πολύ χαμηλή φωτιά σε διπλάσια ποσότητα αλατισμένου νερού μέχρι να το απορροφήσει όλο. (Αν το πλιγούρι είναι προβρασμένο, απλώς το μουλιάζετε σε βραστό νερό για περίπου 30').
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τις αφαιρώ.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω τα κομμάτια του σολομού (αφού πρώτα τα αλατοπιπερώσω) και σοτάρω με το δέρμα προς τα κάτω για 1'-1,5' (ανάλογα το πάχος του κομματιού). Τα γυρίζω προσεκτικά να μη διαλυθούν και συνεχίζω το ψήσιμο για μισό λεπτό ακόμα. Προσθέτω ξανά τις πιπεριές και σβήνω με το κρασί προσέχοντας να μη βρέξω το δέρμα του ψαριού, ώστε να μη μαλακώσει και να παραμείνει τραγανό. Προσθέτω και το θυμάρι. Βράζω μέχρι να μείνει λίγη ποσότητα υγρού και να δέσει.
  4. Σερβίρω πλιγούρι στο πιάτο, τοποθετώ επάνω το σολομό και περιχύνω με το ζουμί από το τηγάνι και τις πιπεριές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου