Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
















Μια ξεχωριστή λιχουδιά σας έχω σήμερα! Έναν πρωτότυπο συνδυασμό με μοσχαράκι, μπύρα και γιαούρτι στην κατσαρόλα (με τα απαραίτητα μυρωδικά τους) τον οποίο συνόδευσα, αντί με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι, με γλυκοπατάτες ψημένες στο φούρνο, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο! Προσωπικά το απόλαυσα με το παραπάνω. Η ουσία είναι πως εφόσον επιλέξετε και εσείς τις γλυκοπατάτες για συνοδευτικό, θα έχετε ένα υπερπλήρες κύριο γεύμα! Οι γλυκοπατάτες άλλωστε είναι πιο νόστιμες και πιο υγιεινές από τις συνηθισμένες πατάτες και επιπλέον έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα! Αν επιλέξετε να σερβίρετε το μοσχαράκι χωρίς συνοδευτικό, θα έχετε έναν υπέροχο μεζέ για τη μπύρα σας! Όπως και να 'χει θα το ευχαριστηθείτε!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 500 gr. μοσχαρίσια ελιά σε μεγάλες μπουκιές
  • 6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια σε φετάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πιπεριά κέρατο σε μέτρια κομμάτια
  • 330 ml. μπύρα (1 κουτάκι)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα
  • 1/2 κ.γ. λεβάντα
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 150 gr. γιαούρτι (κατά προτίμηση light 2% λιπαρά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τις γλυκοπατάτες
  • 1 kg. γλυκοπατάτες (κίτρινες και κόκκινες ανάμικτες, αν βρείτε)
  • Κύμινο
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Θυμάρι
  • Καυτερό μπούκοβο (ή γλυκό, αν το προτιμάτε)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το μοσχάρι. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά προσθέτω τις πιπεριές, το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει το μοσχάρι απ' όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Σβήνω με τη μπύρα, αφήνω να βράσει 3' και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γιαούρτι, μαζί με λίγο νερό ώστε να σκεπάζονται ίσα ίσα τα υλικά. Αλατοπιπερώνω και βράζω για 50' περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αποσύρω από τη φωτιά. Παίρνω λίγο ζουμί από την κατσαρόλα, το προσθέτω στο γιαούρτι και το χτυπάω καλά, να ομογενοποιηθεί. Το προσθέτω στην κατσαρόλα και ανακατεύω καλά να δέσει η σάλτσα. Δεν την ξαναβάζω στη φωτιά!
  2. Όσο γίνεται το μοσχάρι, τυλίγω τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο, έτσι όπως είναι με τη φλούδα. Ψήνω στους στο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσουν (ελέγχω αν έγιναν τρυπώντας με ένα μαχαίρι). Μόλις γίνουν, τις ξεφλουδίζω, τις κόβω σε κύβους και πολτοποιώ τις μισές περίπου με ένα πιρούνι. Προσθέτω τα μπαχαρικά στις αναλογίες που προτιμώ, προσθέτω ελαιόλαδο και σερβίρω μαζί με το κρέας περιχύνοντας με τη νόστιμη σάλτσα.
  • Προτείνω να ρίξετε μπόλικο πιπέρι στο φαγητό. Του ταιριάζει καταπληκτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου