Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ















Η σημερινή μου συνταγή δείχνει πώς με απλά υλικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιάτο εξαιρετικής έμπνευσης και νοστιμιάς! Είχα στο ντουλάπι μου ένα περισσευούμενο κριθαράκι και στο ψυγείο μου διάφορα ορφανά λαχανικά. Επίσης, πεντανόστιμο τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο! Έπρεπε κάπως να τα αξιοποιήσω. Τι καλύτερο από ένα καταπληκτικό κριθαρότο λαχανικών, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, με ολίγες σταφίδες και κουκουνάρι, έτσι, για το κάτι έξτρα! Είναι μια σχετικά εύκολη λύση, αν δεν έχετε κάτι προγραμματισμένο, και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα!

Υλικα (για 4 άτομα):
  • 250 gr. κριθαράκι
  • 2 κολοκυθάκια σε καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 2 καρότα σε καρέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1,5 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 καλή πρέζα από ίνες σαφράν
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 25 gr. βούτυρο
  • 1 μεγάλη χούφτα τριμμένο Σαν Μιχάλη (ή παρμεζάνα/γραβιέρα)
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω το σαφράν σε 1 φλ. ζεστό νερό για λίγα λεπτά. 
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω κατά σειρά τα καρότα και τις πιπεριές και μόλις λαδωθούν καλά και αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα κολοκύθια, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και αυτά ελαφρώς και προσθέτω τον πελτέ. Μόλις βγάλει το άρωμά του προσθέτω το κριθαράκι και τον κουρκουμά και ανακατεύω να λαδωθεί καλά το ζυμαρικό. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το νερό που μούλιασα το σαφράν και λίγο λίγο ζεστό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι αρκετό υγρό και να μαλακώσει (πρέπει όμως να κρατάει στο δόντι). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνω και προσθέτω και λίγη ζάχαρη. Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύω μέχρι να λιώσουν. Τέλος, προσθέτω το μαϊντανό και σερβίρω αμέσως, ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου