Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ














Ο Ιούλιος είναι σχεδόν προ των πυλών και αν και ο καιρός ακόμα δεν είναι όσο καλοκαιρινός θα έπρεπε, εγώ φτιάχνω ένα τυπικό φαγητό του καλοκαιριού! Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο. Είναι λίγο παράξενο το γεγονός ότι με πάνω από 400 συνταγές στην «Κουζίνα» μου, δεν είχα συμπεριλάβει μέχρι τώρα τα γεμιστά! Επομένως σήμερα διορθώνω αυτήν την παράλειψη με την κλασική εκδοχή των γεμιστών με ρύζι, αλλά περιορίζομαι για λόγους πρακτικούς, να γεμίσω μόνο ντομάτες και πιπεριές (φυσικά εσείς μπορείτε να γεμίσετε και μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, ακόμα και κρεμμύδια ή ανθούς κολοκυθιών!). Είναι εύκολο να τις αδειάσετε και να υπολογίσετε την ποσότητα της γέμισης που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ σας δίνω τις ποσότητες που χρησιμοποίησα για τα λαχανικά που είχα κι εσείς προσαρμόστε αναλόγως με αυτά που θα διαθέτετε! Βασικό: Μη λυπηθείτε το ελαιόλαδο! Τα γεμιστά γίνονται λουκούμι αν χρησιμοποιήσετε μπόλικο! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 4 μέτριες ντομάτες
  • 5 μέτριες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 9 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Κόβω το πάνω μέρος από τις ντομάτες, χωρίς να το χωρίσω από την υπόλοιπη ντομάτα, έτσι ώστε να σχηματίσω ένα καπάκι. Τις αδειάζω από την ψίχα τους με ένα μαχαίρι ή/και ένα κουτάλι, και τη φυλάω. Πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλάτι και ζάχαρη. Κάνω ακριβώς τα ίδια και με τις πιπεριές, αφαιρώντας και πετώντας τα σπόρια τους.
  2. Ψιλοκόβω καλά τη σάρκα από τις ντομάτες και την αναμειγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ρίχνοντας μπόλικο ελαιόλαδο (1 γεμάτο φλ. οπωσδήποτε) και περίπου 1 φλ. νερό.
  3. Γεμίζω τις κούφιες ντομάτες και πιπεριές με το μείγμα έως τα 2/3 του ύψους τους (το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο). Τις βάζω σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς (κατά το δυνατόν). Αν περισσέψει γέμιση την αδειάζω στο ταψί. Προσθέτω νερό στο ταψί μέχρι το 1/3 τους ύψους των λαχανικών και περιχύνω ξανά από πάνω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 45'. Ξεσκεπάζω και ψήνω ακόμα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα στο ταψί (ουσιαστικά να έχει πιει το νερό). Τα λαχανικά πρέπει να έχουν ψηθεί πολύ καλά και να μην "κρατάνε". Σερβίρω χλιαρό.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να περισσεύει στο ταψί μετά το μαγείρεμα. Απλά δε χρειάζεται να το σερβίρετε στο πιάτο. Εμείς φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούμε πολύ ελαιόλαδο στις συνταγές μας για λόγους θερμίδων, αλλά τα γεμιστά είναι ένα φαγητό στο οποίο κάνουμε εξαίρεση, αφού το ελαιόλαδο βοηθάει το ρύζι να μελώσει και το φαγητό να γίνει απολαυστικό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου