Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ













Ο Ιούλιος είναι σχεδόν προ των πυλών και αν και ο καιρός ακόμα δεν είναι όσο καλοκαιρινός θα έπρεπε, εμείς φτιάχνουμε ένα τυπικό φαγητό του καλοκαιριού! Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο. Είναι λίγο παράξενο το γεγονός ότι με πάνω από 400 συνταγές στην "Κουζίνα" μας δεν είχαμε συμπεριλάβει μέχρι τώρα τα γεμιστά! Επομένως σήμερα διορθώνουμε αυτήν την παράλειψη με την κλασική εκδοχή των γεμιστών με ρύζι, αλλά περιοριζόμαστε στο να γεμίσουμε ντομάτες και πιπεριές. Φυσικά μπορείτε να γεμίσετε και μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, ακόμα και κρεμμύδια ή ανθούς κολοκυθιών! Εμείς προς το παρόν, για λόγους πρακτικούς περιοριζόμαστε στις ντομάτες και τις πιπεριές. Είναι εύκολο να τις αδειάσουμε και να υπολογίσουμε την ποσότητα της γέμισης που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα άλλο ζήτημα με τα γεμιστά είναι η ποσότητα των υλικών ή οποία δε μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς. Παρόλα αυτά εμείς σας δίνουμε τις ποσότητες που χρησιμοποιήσαμε για τα λαχανικά που είχαμε και εσείς προσαρμόστε αναλόγως με αυτά που θα διαθέτετε εσείς! Βασικό: Μη λυπηθείτε το ελαιόλαδο! Τα γεμιστά γίνονται λουκούμι αν χρησιμοποιήσετε μπόλικο! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 4 μέτριες ντομάτες
  • 5 μέτριες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 9 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Κόβω το πάνω μέρος από τις ντομάτες, χωρίς να το χωρίσω από την υπόλοιπη ντομάτα, έτσι ώστε να σχηματίσω ένα καπάκι. Τις αδειάζω από την ψίχα τους με ένα μαχαίρι ή/και ένα κουτάλι, και τη φυλάω. Πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλάτι και ζάχαρη. Κάνω ακριβώς τα ίδια και με τις πιπεριές, αφαιρώντας και πετώντας τα σπόρια τους.
  2. Πολτοποιώ τη σάρκα από τις ντομάτες και την αναμειγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ρίχνοντας μπόλικο ελαιόλαδο και περίπου 1 φλ. νερό.
  3. Γεμίζω τις κούφιες ντομάτες και πιπεριές με το μείγμα έως τα 2/3 του ύψους τους (το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο). Τις βάζω σε ταψί που τις χωράει ακριβώς (κατά το δυνατόν). Αν περισσέψει γέμιση την αδειάζω στο ταψί. Προσθέτω νερό στο ταψί μέχρι το 1/3 τους ύψους των λαχανικών και περιχύνω ξανά από πάνω με ελαιόλαδο. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 45'. Ξεσκεπάζω και ψήνω ακόμα 45'. Τα λαχανικά πρέπει να έχουν ψηθεί πολύ καλά και να μην "κρατάνε". Σερβίρω χλιαρό.
  • Το ελαιόλαδο πρέπει να περισσεύει στο ταψί μετά το μαγείρεμα. Απλά δε χρειάζεται να το σερβίρετε στο πιάτο. Εμείς φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούμε πολύ ελαιόλαδο στις συνταγές μας για λόγους θερμίδων, αλλά τα γεμιστά είναι ένα φαγητό στο οποίο κάνουμε εξαίρεση, αφού το ελαιόλαδο βοηθάει το ρύζι να μελώσει και το φαγητό να γίνει απολαυστικό!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου