Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΛΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ (SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA)

Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει τη σημερινή μακαρονάδα σε κάποιο ιταλικό εστιατόριο. Αν έχετε διερωτηθεί για την προέλευση του ονόματός της, το πιθανότερο είναι πως έχετε δίκιο στην εκτίμησή σας... Η επίμαχη λέξη στον τίτλο της συνταγής σημαίνει αυτό ακριβώς που νομίζετε! Παρόλα αυτά ή προέλευση της παρασκευής της δεν έχει καμιά σχέση με οίκους ανοχής! Μία επικρατούσα εκδοχή είναι πως την εφηύρε ένας μάγειρας ονόματι Σάντρο Πέττι γύρω στο 1950 στο νησί της Ίσκα απέναντι από τη Νάπολι, όταν χρειάστηκε να εξυπηρετήσει κάποιους πελάτες στο εστιατόριό του λίγο πριν το κλείσιμο. Στην κουζίνα του δεν είχε πάρα ντομάτες, ελιές και κάπαρη, με τις οποίες έφτιαξε τη συγκεκριμένη μακαρονάδα. Οι πελάτες μάλλον πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι, καθώς η συνταγή είναι διάσημη ακόμα και σήμερα! Εγώ έφτιαξα την αυθεντική συνταγή, αλλά με μία παραλλαγή που ισούται με ιεροσυλία! Αντί για αντζούγιες που δεν είχα, χρησιμοποίησα ταϊλανδέζικη fish sauce! Σε μια φυσιολογική κουζίνα θα συνέβαινε μάλλον το αντίθετο, αλλά στη δική μου συμβαίνουν πολλά παράξενα πράγματα! Σημασία έχει ότι πρόκειται για μια νοστιμότατη και πολύ γρήγορη μακαρονάδα που δε χρειάζεται καν τριμμένο τυρί! Άλλωστε δεν το προβλέπει η συνταγή! Μπορείτε να τη σερβίρετε ως κύριο, αλλά και ως πρώτο πιάτο. Θα ξετρελαθείτε!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 πακέτο μακαρόνια νο.6 (500 gr.)
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ξερές πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
  • 2,5 κ.σ. fish sauce (ή 4 φιλέτα αντζούγιας πολτοποιημένα)
  • 15 ελιές ξεκουκουτσιασμένες
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα βασιλικό ψιλοκομμένο (ή 1,5 κ.σ. ξερό)
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα στραγγίζω και τα βάζω στην άκρη ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρω το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, τις ελιές και την κάπαρη για 1' μέχρι να σκορπίσει το σκόρδο το άρωμά του αλλά να μην καεί. Προσθέτω τη ντομάτα και τη fish sauce και βράζω για 20'-25' προσθέτοντας λίγο νερό εφόσον χρειαστεί. Στα τελευταία 5' προσθέτω και το βασιλικό.
  3. Προσθέτω τα μακαρόνια, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και σερβίρω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου