Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ














Τι θα λέγατε αν συνδυάζαμε το κουνέλι με τη μελιτζάνα που τώρα μπαίνει στην εποχή της σιγά σιγά; Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που συνδυάζουμε κρέας με μελιτζάνες. Έχουμε φτιάξει νοστιμότατο αρνάκι με παρόμοιο τρόπο. Όμως αυτή τη φορά είπαμε να πάμε τη συνταγή μας λίγο παραπέρα, συνδυάζοντάς τη με μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στην Ινδία! Το αποτέλεσμα είναι μια γευστική έκπληξη που μας ενθουσίασε! Το μυστικό βέβαια είναι να προμηθευτείτε αγριοκύμινο και φύλλα κάρι (καμία σχέση με το γνωστό μείγμα μπαχαρικών) από ένα μπαχαράδικο και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε! Προσοχή, είναι ελαφρώς πικάντικο! Αν δεν το σηκώνετε, ρυθμίστε την ποσότητα του καγιέν αναλόγως!

Υλικά:
  • 1 κουνέλι σε μερίδες (~1,5 kg.)
  • 1 kg. μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~2 cm.)
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε καρέ
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1/2 κ.γ. αγριοκύμινο (carraway) σε σπόρους
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σε σπόρους
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 10 φύλλα κάρι
  • 1,5 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Πασπαλίζω τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο στους 200°C μέχρι να μισοψηθούν. (Αυτό το κάνω για να αποφύγω το σοτάρισμα, έτσι ώστε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι οι μελιτζάνες και γίνουν βαριές και θερμιδογόνες).
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ.
  3. Προσθέτω τους σπόρους κύμινου, αγριοκύμινου και μουστάρδας, σοτάρω μέχρι να αρωματίσουν και προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο. Σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά και προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρωματίσουν και αυτά και προσθέτω τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αρωματικά. Σοτάρω μέχρι να πιει η ντομάτα τα υγρά της. Προσθέτω το κουνέλι, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και προσθέτω νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45'.
  4. Προσθέτω στην κατσαρόλα τις ψημένες μελιτζάνες και βράζω ακόμα 15' μέχρι να γίνει το φαγητό και να δέσει η σάλτσα. Στο ενδιάμεσο δεν ανακατεύω με κουτάλα, αλλά ανακινώ την κατσαρόλα για να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες. Μόλις γίνει, πασπαλίζω με το μαϊντανό και σερβίρω ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου