Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΪΜ












   
Χριστός Ανέστη σε όλους! Ανάσταση σήμερα και η συνταγή μας είναι ένας εξαιρετικός μεζές για κρασάκι ή ούζο, λίγο πριν το σουβλιστό αρνί! Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα πρωτότυπο, αλλά τη μικρή μας πινελιά την έχουμε βάλει! Συκωταριά αρνίσια με κρασί στο τηγάνι, είναι ένα φαγητό που είναι και αγαπητό και το φτιάχνουν όλοι όσοι αγαπούν τους καλούς μεζέδες. Η διαφορά η δική μας είναι στον κατάλληλο συνδυασμό των φρέσκων μυρωδικών που έχουμε στις γλάστρες μας και του λάιμ (αντί για λεμόνι). Το λάιμ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι αυτό που κάνει όλη τη διαφορά και δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα στην τηγανιά μας. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε τηγανιά με συκωταριά, αντικαταστήστε το λεμόνι με λάιμ. Θα μας θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 1 συκωταριά σε μπουκιές (και μια αντεριά, αν έχω, σε μικρές πλεξούδες)
  • 4-5 σκ. σκόρδο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός 1,5 λάιμ
  • Φρέσκο δεντρολίβανο
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Φρέσκο θρούμπι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω κατά σειρά την καρδιά, τα νεφρά, τα έντερα (αν χρησιμοποιήσω), τα γλυκάδια, το συκώτι και τα πνευμόνια, προσθέτοντας το επόμενο υλικό όταν έχει ροδίσει καλά το προηγούμενο. Μόλις ροδίσουν και τα κομμάτια των πνευμόνων, προσθέτω το σκόρδο. Ανακατεύω για λίγο να αρωματίσει καλά και σβήνω με το κρασί και με το λάιμ. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει η τηγανιά σε μέτρια φωτιά για 30' περίπου μέχρι να γίνει η συκωταριά και να εξατμιστεί το κρασί (μέχρι να αποκτήσω μια σάλτσα σχεδόν σαν σιρόπι). Τα μυρωδικά τα προσθέτω στις ποσότητες που προτιμώ 5 λεπτά πριν κλείσω τη φωτιά. Αν παρ' ελπίδα εξατμιστεί πολύ κρασί και το φαγητό χρειάζεται επιπλέον βράσιμο προσθέτω λίγο νερό και βράζω κατάλληλα μέχρι να γίνει.
  • Αν δεν έχετε φρέσκα μυρωδικά χρησιμοποιήστε ξερά σε μικρότερη ποσότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου