Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ, ΞΙΝΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΜΥΡΤΙΛΛΑ














Το σημερινό πιάτο το γνωρίζετε όλοι. Είναι το γνωστό λαχανόρυζο που κάθε ελληνικό σπίτι σχεδόν φτιάχνει τακτικά. Εμείς όμως πήραμε τη γνωστή συνταγή και την αλλάξαμε προς την κατεύθυνση μιας πιο gourmet παρασκευής κάνοντας μερικές "τολμηρές" επιλογές στα υλικά! Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα λαχανόρυζο με ξεχωριστή γεύση που πραγματικά θα κερδίσει και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους. Μη διστάζετε να πειραματιστείτε με κάτι παραδοσιακό! Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα!

Υλικά:
  • 250 gr. κόκκινο λάχανο λεπτοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο σε σπιρτόξυλα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (~ 2 cm.) σε σπιρτόξυλα
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 1/2 φλ. κρασί κόκκινο
  • 80 gr. ρύζι καρολίνα
  • 1/3 κ.γ. καρδάμωμο σκόνη
  • 1 ξινόμηλο σε σπιρτόξυλα
  • 2 κ.σ. ξερά μύρτιλλα (και cranberries αν θέλω, ανάμικτα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού (προαιρετικά στο σερβίρισμα)

Εκτέλεση: 
Σοτάρω όλα τα λαχανικά σε κατσαρόλα με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον πελτέ και τον σοτάρω μέχρι να ανακατευτεί καλά με τα λαχανικά και να αρωματίσει. Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το ρύζι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά και προσθέτω νερό μέχρι που ίσα να καλύπτει τα λαχανικά και αφήνω να βράσει (για 15'-20' περίπου) προσθέτοντας σταδιακά ζεστό νερό αν χρειάζεται για να απορροφήσει το ρύζι και να βράσει. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτω επιπλέον ωμό ελαιόλαδο. Σερβίρω προαιρετικά με χυμό λεμονιού όσο θέλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου