Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ















Το ριζότο είναι ένα είδος φαγητού που προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία το οποίο κατά κανόνα σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο. Πρόκειται για ένα κάπως "ιδιότροπο" φαγητό, καθώς χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά για όση ώρα μαγειρεύεται και πρέπει να πετύχουμε μια χυλωμένη μορφή, αλλά με τους κόκκους του ρυζιού να κρατάνε στο δόντι! Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Κανονικά γίνεται με ιταλικό ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι, αλλά επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρούμε σε όλα τα supermarket, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι καρολίνα με εξίσου γευστικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Συνταγές για ριζότο υπάρχουν άπειρες. Εμείς μαγειρέψαμε ένα εύκολο ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους το οποίο μας ενθουσίασε και μπορείτε και εσείς πολύ εύκολα να το φτιάξετε και στο σπίτι σας! Καλή όρεξη!

Υλικα:
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα (ή αρμπόριο/καρναρόλι αν βρείτε)
  • 350 gr. μανιτάρια (της αρεσκείας σας) σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 πράσο ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. εστραγκόν ξερό
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 1/2 κ.γ. άνηθο ξερό
  • Μία πρέζα λεβάντα
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο (ή παρμεζάνα/κεφαλοτύρι)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να λαδωθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω και αυτό μέχρι να λαδωθεί καλά και αυτό. Αλατοπιπερώνω και ξεκινάω να προσθέτω 2 φλ. ζεστό νερό και το κρασί λίγο λίγο κάθε φορά, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο, με τρόπο τέτοιο ώστε όταν απορροφάει το ρύζι το υγρό που έχω ρίξει, να προσθέτω την επόμενη δόση ανακατεύοντας διαρκώς (ανάλογα με την ένταση του ματιού της κουζίνας, τα πλάτος της κατσαρόλας, το είδος του ρυζιού κλπ. μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό από τα 3 φλ. συνολικά που έχουμε υπολογίσει - μαζί με το κρασί. Το προσθέτω με φειδώ δοκιμάζοντας κάθε φορά το ρύζι.) Ενδιάμεσα προσθέτω το τζίντζερ, το εστραγκόν, τον άνηθο και τη λεβάντα (με αυτή τη σειρά). Όταν διαπιστώσω ότι το ρύζι χύλωσε και έβρασε, αλλά ακόμα ο κόκκος κρατάει στο κέντρο του, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μαϊντανό. Έπειτα προσθέτω το πεκορίνο, ανακατεύω καλά να λιώσει και τέλος προσθέτω το βούτυρο. Όταν λιώσει και αυτό σερβίρω αμέσως καυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου