Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΡΙΔΕΣ CURRY ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ














Η δεύτερη συνταγή με γαρίδες αυτή τη βδομάδα είναι μια μικρή έκπληξη! Ένα πιάτο curry με προέλευση την Καραϊβική και συγκεκριμένα το Τρίνινταντ! Πρόκειται για έναν εκπληκτικό συνδυασμό γαρίδων με κολοκύθα, αρωματισμένο με μία ευρέως χρησιμοποιούμενη στην περιοχή πάστα πράσινων μυρωδικών που την ονομάζουν "πράσινο καρύκευμα", και ινδικό κάρυ (λεπτομέρειες θα βρείτε παρακάτω). Το ωραίο με αυτή τη συνταγή είναι πως αν και έχει σαφώς εξωτική γεύση, τη μαγειρέψαμε με υλικά από το ψυγείο μας! Επιπλέον, χρειάστηκε μόνο ένα 20λεπτο συνολικού μαγειρέματος (συν 15' μαριναρίσματος). Είναι καυτερό, αλλά όσοι δεν προτιμάτε τα καυτερά μπορείτε να διαμορφώσετε τη συνταγή στα μέτρα σας. Η αναζήτησή μας αυτή τη φορά "έβγαλε λαβράκι"!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 500 gr. γαρίδες καθαρισμένες
  • 750 gr. κολοκύθα σε μέτριους κύβους
  • 1,5 κ.σ. πράσινη πάστα μυρωδικών*
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ τριμμένο (περίπου 1,5 cm.)
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
Για την πράσινη πάστα μυρωδικών:
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρο φρέσκο (μαζί με τα κοτσάνια)
  • 1 κλωνάρι σέλινο (μαζί με τα φύλλα)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/2 χούφτα θυμάρι φρέσκο (ή 1 κ.σ. ξερό)
  • 1 μικρή πιπεριά κέρατο
  • 1 μικρό κρεμμύδι

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi τα υλικά της πάστας με ελάχιστο νερό μέχρι να γίνουν αλοιφή.
  2. Μαρινάρω τις γαρίδες με 1,5 κ.σ. από την πάστα και αλάτι για 15'.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο σοτάρω για 2' τις γαρίδες με τη μαρινάδα τους και τις αποσύρω.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω λίγο ηλιέλαιο ακόμα και σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω το τζίντζερ και το curry και σοτάρω για λίγο ακόμα μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω την κολοκύθα και τη ζάχαρη, αλατίζω, ανακατεύω καλά και χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο προς σιγανό (αν χρειαστεί προσθέτω ελάχιστο νερό). Η κολοκύθα θα βγάλει τα δικά της υγρά μέσα στα οποία θα μαγειρευτεί. Αφήνω να βράσει για 15'. Ανακατεύω καλά, έτσι ώστε η μισή περίπου κολοκύθα να πολτοποιηθεί, αλλά να μείνουν και ολόκληρα κομμάτια.
  5. Τέλος, προσθέτω τις σοταρισμένες γαρίδες, ανακατεύω καλά και σβήνω τη φωτιά. Σερβίρω με ρύζι ατμού.
  • Η ποσότητα της πάστας είναι περισσότερη απ' όση χρειάζεται η συνταγή, όμως δεν είναι πρακτικό να φτιάξετε λιγότερη. Αυτή που θα περισσέψει, μπορείτε να τη φυλάξετε σε βαζάκι στο ψυγείο με λίγο ελαιόλαδο, να την προσθέσετε σε μια πράσινη σαλάτα, να μαρινάρετε ψάρια ή κρέας, να την αναμίξετε με αβοκάντο, να την προσθέσετε σε μία χορτόπιτα ή σε μια σούπα με όσπρια ή προσθέτοντας λίγο τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο να έχετε ένα διαφορετικό πέστο για τη μακαρονάδα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου