Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ













Καλή χρονιά σε όλους! Μπήκε και το 2015 με μπόλικο κρύο, αλλά και δημιουργική διάθεση για περισσότερα και νοστιμότερα μαγειρέματα! Έτσι, λοιπόν, πρώτη συνταγή του έτους είναι ένα εορταστικό, κατά κάποιο τρόπο, πιάτο που φτιάξαμε μία από τις μέρες των εορτών. Χοιρινό κότσι στη γάστρα με μπύρα! Είναι πραγματικά απλούστατο, δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε με κατσαρόλες, σοταρίσματα, κοψίματα κλπ. και μπορείτε να το απολαύσετε συνοδεία (τι άλλο;) μπύρας με την παρέα σας, με μπόλικο φρέσκο ψωμί για να βουτάτε τη σάλτσα! Είναι μεζές καταπληκτικός!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 ολόκληρο χοιρινό κότσι (~ 1,5 kg.)
  • 350 gr. κρεμμύδια στιφάδου
  • 660 ml. μπύρα (2 κουτάκια)
  • 1,5 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, το αλείφουμε με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε γάστρα. Σκορπίζουμε γύρω τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τη μπύρα. Ψήνουμε με κλειστή τη γάστρα στο φούρνο στους 180°C για 3 ώρες. Ενδιάμεσα γυρίζουμε το κότσι μία φορά. Έπειτα βάζουμε το φούρνο στο μέγιστο  (κατά προτίμηση στον αέρα) και αφήνουμε τη γάστρα χωρίς καπάκι για περίπου 10'-15' (ελέγχετε ανάλογα) μέχρι να ροδίσει το κότσι. Στο τέλος του μαγειρέματος το κρέας πρέπει να είναι τόσο μαλακό ώστε να ξεκολλάει από το κόκαλο.
  • Αν προμηθευτείτε μεγαλύτερο κότσι, αυξήστε ανάλογα το χρόνο ψησίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου