Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ PONZU ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ ΣΕΤΣΟΥΑΝ














Πολύ βαρύγδουπο όνομα έχει η σημερινή μας συνταγή! Όμως, δεν είναι παρά μια απλούστατη παρασκευή με μαριναρισμένες μπριζόλες που μαγειρεύονται σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που φέρνει λίγο σε γιαπωνέζικη κουζίνα! Όπως βλέπετε δε μπήκαμε καν στον κόπο να στολίσουμε το πιάτο μας πριν το φωτογραφίσουμε! Βιαζόμαστε να το φάμε... Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι είναι το ponzu ή τι εννοούμε λέγοντας καραμελωμένη σάλτσα, όλες οι απορίες σας θα επιλυθούν αν διαβάσετε τη συνταγή ως το τέλος! Πιστέψτε μας, μπορείτε κι εσείς να τη φτιάξετε μέσα σε 20' και να φάτε ένα φαγητό μούρλια!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 4 χοιρινές μπριζόλες (~1 kg.)
Για τη μαρινάδα-σάλτσα:
  • 2/3 φλ. ponzu (ή σάλτσα σόγιας, αν δεν έχετε)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 4 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο (~ 3 cm. μήκος)
  • 1 κ.γ. πιπέρι Σετσουάν

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας για 2-3 ώρες. Στραγγίζω τις μπριζόλες και φυλάω τη μαρινάδα.
  2. Ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι για 8' περίπου από κάθε πλευρά (ανάλογα το μέρος και το πάχος του κρέατος ρυθμίζετε το χρόνο ανάλογα). Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνω με τη μαρινάδα που έχω φυλάξει και προσθέτω και λίγο νερό, ώστε οι μπριζόλες να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν απορροφώντας τη γεύση της σάλτσας. Στο τέλος θα πρέπει η σάλτσα να έχει καραμελώσει και να έχει την υφή σιροπιού.
  3. Περιχύνω τις μπριζόλες με τη σάλτσα από το τηγάνι και σερβίρω με το αγαπημένο μου συνοδευτικό.
  • Το ponzu είναι ένα γιαπωνέζικο παρασκεύασμα από σάλτσα σόγιας αρωματισμένη με το χυμό κάποιου εσπεριδοειδούς (προφανώς γιαπωνέζικου είδους). Αν κι έχει ξεχωριστό άρωμα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με την κλασική σάλτσα σόγιας που πουλάνε όλα σχεδόν τα supermarket, εφόσον δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ασιατικό κατάστημα. Όμως επιδιώξτε να έχετε πιπέρι Σετσουάν. Το άρωμά του είναι αισθητά διαφορετικό και κάνει τη διαφορά και στο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου