Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΡΑΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ (RAGÚ TOSCANO)














Μετά από απουσία αρκετών ημερών επανερχόμαστε στις συνταγές μας με μια ελεύθερη απόδοση μιας συνταγής από την Τοσκάνη της Ιταλίας (με πρωτεύουσα την πανέμορφη Φλωρεντία)! Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ραγού, δηλαδή κρέας σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με διάφορα λαχανικά. Εμείς έχουμε μοσχάρι και από λαχανικά χρησιμοποιήσαμε κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτες και σέλινο καθώς και ένα συνδυασμό αρωματικών της αρεσκείας μας. Όπως καταλαβαίνετε είναι πλούσιο και πλήρες πιάτο το οποίο θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους!

Υλικά:
  • 1 kg. μοσχαρίσιο κιλότο σε μερίδες
  • 8 κρεμμύδια στιφάδου
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 2 καρότα σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πράσινη πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια
  • 250 gr. μικρά μανιτάρια λευκά (κομμένα στα 2 αν είναι κάπως μεγάλα)
  • 1 μεσαία πατάτα σε μέτρια κομμάτια
  • 250 gr. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/2 χουφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. κρασί ροζέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.σ. θυμάρι
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 10 κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει για 1' και προσθέτω τη ντομάτα, τη δάφνη, το θυμάρι, το μπαχάρι, τα κεδροκούκουτσα, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Προσθέτω νερό μέχρι να καλύπτεται ίσα ίσα το κρέας και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 15'.
  2. Στο μεταξύ σε άλλο σκεύος με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω σε δόσεις μέχρι να λαδωθούν καλά και να γυαλίσουν: α) τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, β) τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές και γ) τα μανιτάρια. Τα προσθέτω στην κατσαρόλα με το κρέας όταν περάσει η 1 ώρα και 15', προσθέτω και το σέλινο και βράζω ακόμα για 45' σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αναλόγως αν χρειαστεί προσθέτω νερό σε μικρή ποσότητα. Στο τέλος θα πρέπει να έχει σχηματιστεί μια δεμένη σάλτσα. Κατά τη διάρκεια αυτών των 45' λεπτών δεν ανακατεύω με κουτάλα. Απλώς ανακινώ την κατσαρόλα για να μη διαλυθούν τα λαχανικά.

2 σχόλια:

  1. πιπερια 1 πρασινη δεν χρησιμοποιειτε? Ρωταω γιατι στην περιγραφη και στην εκτελεση της συνταγης αναφερεστε σε πιπεριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά χρησιμοποιούμε. Το γράφουμε και στα υλικά! 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια!

      Διαγραφή