Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ














Η σημερινή μας συνταγή θεωρούμε πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μαγειρέψαμε για πρώτη φορά κινόα! Για όσους δε γνωρίζουν (όπως κι εμείς πριν λίγο καιρό), πρόκειται για τον αποξηραμένο καρπό του φυτού κινόα ο οποίος ήταν ύψιστης διατροφικής σημασίας για τους λαούς των Άνδεων της νότιας Αμερικής (πριν τον Κολόμβο). Γενικά μοιάζει με δημητριακό, αλλά υπερτερεί σε διατροφική αξία καθώς περιέχει περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες (εξαιρουμένης μόνο της βρόμης), αλλά και Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα, άφθονες φυτικές ίνες και πολλά άλλα ευεργετικά συστατικά που το καθιστούν αυτό που λέμε super food! Ακόμη, είναι ιδανικό και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (άλλο ένα σύμπτωμα της εποχής μας)! Πωλείται στις περισσότερες περιπτώσεις αποφλοιωμένο κι αυτό γιατί το περίβλημά του περιέχει σαπωνίνη το οποίο του δίνει κάπως πικρή και σαπουνένια γεύση. Όμως για καλό και για κακό, πριν το χρησιμοποιήσουμε το πλένουμε καλά με νερό για να φύγει κάθε υπόλειμμα. Μαγειρεύεται όπως ακριβώς το ρύζι με αναλογία 1 μέρος κινόα προς 1,5 μέρος νερό. Όσον αφορά τη γεύση, θυμίζει πολύ το πλιγούρι, αλλά και το ρύζι κατά κάποιο τρόπο, επομένως μπορεί να συνδυαστεί με ό,τι θα συνδυάζονταν και αυτά! Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφική του αξία, το καθιστά πολύ χρήσιμο τρόφιμο που αξίζει να το βάζουμε συχνά στο τραπέζι μας. Ένα super food δηλαδή που αξίζει τον κόπο (γιατί, μεταξύ μας, πολλά που είναι της μόδας τελευταία δεν αξίζουν)...! Εμείς σίγουρα θα το ξαναχρησιμοποιήσουμε και σε άλλες παρασκευές τις οποίες φυσικά θα μοιραστούμε μαζί σας! Θα το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ενημερωμένα παντοπωλεία. Εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε τη σαλάτα που θα διαβάσετε παρακάτω ως συνοδευτικό για μπιφτέκια! Πιο πλήρες γεύμα, πραγματικά δε γίνεται!

Υλικά (για 4 άτομα):
  • 1,5 φλ. κινόα καλά ξεπλυμένο σε νερό
  • 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 150 gr. ξινομυζήθρα χοντροτριμμένη
  • 3 κ.σ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 ραντίκιο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρο & άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.γ. χαρουπόμελο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα βάζω το πλυμένο κινόα με 2,25 φλ. αλατισμένο νερό και ανάβω το μάτι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και βράζω μέχρι να πιει το κινόα όλα του τα υγρά και να γίνει (γύρω στα 15'-18'). Όταν είναι έτοιμο, θα διαχωριστεί ο σπόρος από τη φύτρα του. Η εικόνα είναι χαρακτηριστική.
  2. Βάζω όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα και ανακατεύω πολύ καλά, προσθέτοντας όσο ελαιόλαδο θέλω.
  • Αν δεν έχετε χαρουπόμελο χρησιμοποιήστε λίγο μέλι ή πετιμέζι ή κάτι παρόμοιο. Το χρησιμοποιούμε για να εξισορροπήσουμε λίγο το λεμόνι, αλλά και τη φυσική πίκρα του ραντίκιο.
  • Με τις αναλογίες των υλικών μπορείτε να πειραματιστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου