Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ














Το σπετζοφάι είναι για εμάς ένας αγαπημένος μεζές. Εκτός από το κλασικό όμως το έχουμε φτιάξει και με σουπιές! Σήμερα δοκιμάσαμε μια τρίτη εκδοχή με χταπόδι, πραγματικά ανεπανάληπτη! Αυτή όμως είναι σημαντικά διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς απουσιάζει εντελώς η ντομάτα και το φαγητό μαγειρεύεται σε κρασί και παίρνει ξεχωριστή γεύση από ξερά σύκα! Ακούγεται λίγο gourmet... Και γιατί όχι; Άλλωστε η παρασκευή του δε διαφέρει και τόσο από αυτή του κανονικού σπετζοφαγιού! Προσφέρετέ το ως μεζέ για κρασί και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε αρκετά μπουκάλια!

Υλικά:
  • 1 χταπόδι (~1 kg.)
  • 10 ξερά σύκα κομμένα στη μέση
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 5 πιπεριές ανάμικτες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 καυτερή πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1,5 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι άσπρο
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (ή απλή αν δεν έχετε)
  • 1 κ.σ. θρούμπι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετώ το χταπόδι σε κατσαρόλα ολόκληρο χωρίς νερό μαζί με τα σύκα, τη δάφνη και το γλυκάνισο και το βράζω σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει με τα δικά του υγρά (περίπου 30'-40', ανάλογα το χταπόδι). Το βγάζω και το κόβω σε κομματάκια. Το ζωμό που θα έχει περισσέψει από το χταπόδι, δυναμώνω τη φωτιά και τον βράζω μέχρι να μειωθεί και να μείνει περίπου 1 φλ. Τον φυλάω μαζί με το γλυκάνισο και τη δάφνη. Επίσης φυλάω και τα σύκα χωριστά.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω ελαιόλαδο και σοτάρω τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν για 7' περίπου. Προσθέτω τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω και το χταπόδι, ανακατεύω για 1'-2' και σβήνω με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί προσθέτω το κρασί και ό,τι υγρό έχω φυλάξει (μαζί με λίγο νερό, αν χρειάζεται ώστε να σκεπάζεται το φαγητό κατά τα 2/3 του), καθώς και τα μπαχαρικά και βράζω σε μέτρια φωτιά για 15'. Προσθέτω και τα σύκα και βράζω ακόμα 5' ή μέχρι η σάλτσα να μειωθεί ώστε να θυμίζει αραιό σιρόπι. Σερβίρω χλιαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου