Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ













Επιτέλους! Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με το αμπελόφυλλο ήταν μια αγαπημένη συνταγή που μας είχε παιδέψει, γιατί αφενός έχει έναν κόπο στην παρασκευή της και αφετέρου γιατί απλά δεν τα είχαμε πετύχει όπως θα έπρεπε. Με άλλα λόγια, την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε να τα φτιάξουμε, μας διαλύθηκαν και φάγαμε τελικά μια "λάσπη". Νόστιμη μεν, λάσπη δε... Σήμερα όμως όλα αυτά άλλαξαν! Είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας να ασχοληθούμε πιο σοβαρά και ιδού η συνταγή μας για τα ντολμαδάκια! Με όλα τα αρώματα της άνοιξης σε μια μπουκιά! Πράγματι έχουν κόπο, αλλά το αποτέλεσμα τον αξίζει!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 20-25 αμπελόφυλλα περίπου
  • 1,5 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. σουμάκι
  • 1/2 φλ. κρασί
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • 1 αβγό
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ζεματάω τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 30" για να μαλακώσουν και να μπορώ να τα τυλίξω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις μαραθούν προσθέτω το ρύζι. Το σοτάρω και αυτό να λαδωθεί καλά και σβήνω με το κρασί. Μόλις απορροφηθεί προσθέτω το μάραθο, το δυόσμο, το σουμάκι, αλατοπιπερώνω και κατεβάζω από τη φωτιά.
  3. Γεμίζω με 1 κ.σ. περίπου από το μείγμα κάθε αμπελόφυλλο και τα τυλίγω, αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει με το βράσιμο και μπορεί να μας τα σκίσει. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και στρώνω στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας μερικά σκισμένα αμπελόφυλλα. Τοποθετώ τα ντολμαδάκια ομοιόμορφα στην κατσαρόλα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο. Προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει καλά, τοποθετώ επάνω στα ντολμαδάκια ένα πιάτο, ώστε να εξασφαλίσω ότι δε θα κουνιούνται και βράζω σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 35'.
  4. Χτυπάω το αβγό μέχρι να αφρατέψει και προσθέτω το λεμόνι και λίγο λίγο το ζεστό ζουμί που θα έχει περισσέψει από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά (αν το ζουμί λιγοστεύει πολύ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτω λίγο ζεστό νερό, ούτως ώστε στο τέλος να έχω περίπου 2 φλ. για το αβγολέμονο). Ενσωματώνω στην κατσαρόλα και σερβίρω.
  • Αν δεν έχετε κόλιαντρο φρέσκο, αντικαταστήστε τον με μάραθο. Αν δεν έχετε μάραθο, προσθέστε στο σοτάρισμα 1 κ.σ. μαραθόσπορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου