Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

ΣΟΥΠΑ ΓΚΟΥΛΑΣ (GULYÁSLEVES)














Τις περισσότερες έθνικ συνταγές που μαγειρεύουμε τις επιλέγουμε από την Ασία, καθώς ο εξωτικός και πικάντικος χαρακτήρας τους ταιριάζει ιδιαίτερα στην ιδιοσυγκρασία μας. Σήμερα όμως το φαγητό που μαγειρέψαμε προέρχεται από την Ουγγαρία και είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα σούπα γκούλας με το άρωμα της πάπρικας (για την οποία η Ουγγαρία φημίζεται) να κυριαρχεί. Αυτή η σούπα είναι ίσως το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας, αλλά τη φτιάχνουν (με παραλλαγές φυσικά) σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, στη Σκανδιναβία, αλλά και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και τη βόρεια Ιταλία! Εμείς πάντως φτιάξαμε την αυθεντική ουγγαρέζικη εκδοχή και επιφυλασσόμαστε για παραλλαγές στο μέλλον... αργότερα όμως, καθώς η άνοιξη μπήκε, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν για τα καλά και ζεστές σούπες δύσκολα θα ξανασερβίρουμε μέχρι το φθινόπωρο! Η παρασκευή της είναι απλούστατη και η γεύση της μοναδική, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιήσετε μπόλικη και καλής ποιότητας πάπρικα (εμείς χρησιμοποιήσαμε και καπνιστή πάπρικα για έξτρα άρωμα-αν δεν έχετε όμως αντικαταστήστε τη με κανονική)!

Υλικά:
  • 1 kg. μοσχάρι σε μερίδες (κατά προτίμηση με κόκαλο)
  • 250 gr. καρότα σε μεγάλες ροδέλες
  • 250 gr. ρέβες (ή γογγύλια) σε μεγάλες ροδέλες
  • 500 gr. πατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη
  • 3 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φιστικέλαιο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο φιστικέλαιο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω τα κρεμμύδια και την πιπεριά και σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά και να γυαλίσουν. Κατεβάζω την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτω την πάπρικα (αυτό το κάνω για να μην καεί η πάπρικα και πικρίσει). Ανακατεύω για 1' περίπου με τα κρεμμύδια, προσθέτω το κρέας, ανακατεύω καλά να ενσωματωθεί και αυτό καλά και επαναφέρω την κατσαρόλα στο μάτι. Προσθέτω μπόλικο νερό και το κύμινο και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. Έπειτα προσθέτω στην κατσαρόλα τα λαχανικά και βράζω για ακόμα 30'. Το πόσο αραιή θα κάνω τη σούπα, εξαρτάται από το γούστο μου, επομένως ρυθμίζω κατάλληλα την ποσότητα του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου