Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΣΟΥΠΑ ΓΚΟΥΛΑΣ (GULYÁSLEVES)















Τις περισσότερες έθνικ συνταγές που μαγειρεύω, τις επιλέγω από την Ασία, καθώς ο εξωτικός και πικάντικος χαρακτήρας τους ταιριάζει ιδιαίτερα στην ιδιοσυγκρασία μου. Σήμερα, όμως, το φαγητό που έφτιαξα προέρχεται από την Ουγγαρία και είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα σούπα γκούλας με το άρωμα της πάπρικας (για την οποία η Ουγγαρία φημίζεται) να κυριαρχεί. Αυτή η σούπα είναι ίσως το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας, αλλά τη φτιάχνουν (με παραλλαγές φυσικά) σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, στη Σκανδιναβία, αλλά και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και τη βόρεια Ιταλία! Εγώ πάντως έφτιαξα την αυθεντική Ουγγαρέζικη εκδοχή και επιφυλάσσομαι για παραλλαγές στο μέλλον... Η παρασκευή της είναι απλούστατη και η γεύση της μοναδική, αρκεί φυσικά να χρησιμοποιήσετε μπόλικη και καλής ποιότητας πάπρικα (εγώ χρησιμοποίησα και καπνιστή πάπρικα για έξτρα άρωμα-αν δεν έχετε όμως αντικαταστήστε τη με κανονική)!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 500 kg. μοσχάρι σε μέτριους κύβους
  • 120 gr. καρότα σε μέτριες ροδέλες
  • 120 gr. ρέβες (ή γογγύλια) σε μέτριες ροδέλες
  • 250 gr. πατάτες σε μέτριους κύβους
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε σκελίδες
  • 1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη
  • 1,5 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φιστικέλαιο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο φιστικέλαιο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το κύμινο σε σπόρους και σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να γυαλίσουν. Κατεβάζω την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτω την πάπρικα (αυτό το κάνω για να μην καεί η πάπρικα και πικρίσει). Ανακατεύω για 1' περίπου με τα κρεμμύδια, προσθέτω το κρέας, ανακατεύω καλά να ενσωματωθεί και αυτό καλά και επαναφέρω την κατσαρόλα στο μάτι. Προσθέτω μπόλικο νερό, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 30' ώρα. Έπειτα, προσθέτω στην κατσαρόλα τα λαχανικά και βράζω για ακόμα 30'. Το πόσο αραιή θα κάνω τη σούπα, εξαρτάται από το γούστο μου, επομένως ρυθμίζω κατάλληλα την ποσότητα του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου