Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ












Σήμερα είναι η ώρα της δεύτερης νηστίσιμης σαρακοστιανής συνταγής που παρουσιάζουμε με αφορμή το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Πρόκειται για μια καταπληκτική μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα τα οποία δίνουν ένα ξεχωριστό και φινετσάτο άρωμα και εμείς τα προτιμάμε ιδιαίτερα! Δε χρειάζονται πολλά μπαχαρικά ή περίπλοκα υλικά, αλλιώς η γεύση των θαλασσινών θα καλυφθεί και θα χαθεί η ουσία της συνταγής. Γεγονός είναι πάντως ότι μαγειρεύεται πολύ εύκολα και θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους!

Υλικά:
  • 500 gr. λινγκουίνι (ή μακαρόνια νο.6)
  • 40 φρέσκες γυαλιστερές και κυδώνια καλά πλυμένα από την άμμο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή λίγη ξερή)
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό αν δεν έχετε)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ελέγχω καταρχάς τα θαλασσινά. Πρέπει να είναι κλειστά. Όσα είναι ανοιχτά, αλλά δε δείχνουν σημεία ζωής, τα πετάω κατευθείαν (άλλωστε θα μυρίζουν και πολύ άσχημα). Αν είναι ανοιχτά, αλλά κλείνουν μόλις τα "ενοχλήσω", προφανώς είναι ζωντανά και κατάλληλα για κατανάλωση.
  2. Βράζω τα λινγκουίνι 2' λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνω και τα κρατάω στην άκρη.
  3. Στο μεταξύ σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το φινόκιο, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια και μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω τα θαλασσινά. Ανακατεύω καλά να λαδωθούν και να ανακατευτούν, αλατίζω ελαφρά και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το λεμόνι και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνω τα θαλασσινά να αχνιστούν για 2'-3'. Προσθέτω τον κόλιαντρο και τη ρίγανη και ανακατεύω. Έπειτα αφαιρώ από την κατσαρόλα τα θαλασσινά ένα ένα και ελέγχω αν άνοιξαν. Όσα τυχόν δεν έχουν ανοίξει τα πετάω, καθώς ήταν νεκρά πριν μαγειρευτούν. Έπειτα προσθέτω τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και τα αφήνω να βράσουν στα υγρά των θαλασσινών για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να βράσουν όσο πρέπει για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους. Προσθέτω ξανά τα θαλασσινά στην κατσαρόλα, ανακατεύω καλά με τα μακαρόνια και σερβίρω αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Προφανώς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο γυαλιστερές ή μόνο κυδώνια, αν δεν τα βρείτε και τα δύο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου